klebelsberg


Tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a kaposvári Klebelsberg Kollégium. Ez idő alatt több mint 1000 diákot nevelt ki az intézmény.

- Akik a kezdetektől fogva itt vagyunk, a mi életünkben nagyon sokat jelentett és remélem, hogy nagyon sokat jelent azoknak a gyerekeknek a számára is, akik a 10 év alatt negyedikesként, évente 100-120 fő elhagyta a kollégiumot - mondta Giber Vilmos, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója.

A jubileumi ünnepségen egy volt kollégista elmondta: sokat köszönhet az itt megszerzett tudásnak.

- Ez a kollégium rengeteg pozitívumot adott nekem, gondolok itt az önismereti tréningekre, életvitel előadásokra, nyelvi előkészítőkre, külföldi utazásokra, ezeknek nagy hasznát tudtam venni egyetemi pályafutásom alatt - tette hozzá Csicsa Dániel az intézmény volt kollégistája.

Az intézményben jelenleg 420 középiskolás lakik. A Dunántúl második legrégebbi tehetségpontjában 25 nevelő foglalkozik a diákokkal.

- Ezalatt a 10 év alatt bebizonyította, hogy a tehetséggondozás, a művészeti képzés, a szellemi értékek közvetítése, a nemzeti értékek beágyazása a mindennapokba az itt kiemelt feladat - válaszolta Stickel Péter, a KLIK megyeközponti tankerületi igazgatója.

Kaposvár polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: jól döntöttek 10 évvel ezelőtt, amikor felépítették a kollégiumot.

- Ma, 10 esztendő múltán már tisztán láthatja mindenki, hogy amikor az első Orbán-kormány 1,6 milliárd és Kaposvár további 400 millió forintot fordított ennek az intézménynek a létrehozására, akkor a tudásba, a nevelésbe, gyermekeink jövőjébe fektetett be - mondta ünnepi beszédében Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Nézze meg tudósításunkat az ünnepségről:

Címkék: klebelsberg, kollégium, jubileum, év, kultúra