Csütörtökre nyugalomba jut a hideg levegő, és a magasban kisebb enyhülés kezdődik. Erősödik a ködhajlam, a hajnali óráktól már egyre többfelé képződhet köd, ami néhol napközben is megmaradhat. Azokon a helyeken ahol feloszlik a köd, és rövid időre még kisüthet a nap, ott általában +1,+4 fok között alakul a nappali hőmérséklet, de a tartósan ködös tájakon egész nap gyengén fagyhat.

Péntektől valószínűleg már összezár felettünk a köd, egyre kevesebb helyen süt ki a nap. A magasban történő enyhülés, és a légmozgások hiányában, úgynevezett hidegpárnás időjárási helyzet alakul ki. Az alsóbb légrétegekben megrekedt hideg levegőt konzerválja a magasban érkező enyhe levegő, ezáltal talajon tovább hűl a levegő.

Egyre inkább ködös, ködfelhős, szürke, hideg idő veszi kezdetét. A hőmérsékletek éjjel-nappal 0,-1 fok körül állandósulnak majd. Lesznek helyek tehát, ahol a nap 24 órájában gyengén fagyhat. A hidegpárnás időszakban, ködszitálásra, ónos ködszitálásra is számítani lehet majd.

Ez az időjárási helyzet tartósnak ígérkezik.

A hideg levegő beszivárgása után, erős anticiklon alakul ki a Kárpát-medence felett. Csütörtöktől a hideg levegő fölé enyhébb érkezik, de ezt nem fogjuk érezni  a talaj közelében, sőt tovább hűl majd a levegő, hidegpárna alakul ki. A 600 m-nél magasabb helyek azonban kiemelkednek majd ebből.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: Túlnyomóan napos idő várható. A légmozgás gyenge marad. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +1,+4 fok között alakul. Késő estére 0,-3 fokig hűl  a levegő.



Csütörtök: Általában változóan felhős idő várható. A reggel képződött köd többfelé megmaradhat napközben is. Lesznek helyek azonban, ahol néhány órára a nap is kisüthet. A reggeli órák hőmérséklete általában 0,-4 fok között alakul, de helyenként ennél is hidegebb lehet. A hajnali óráktól többfelé képződik sűrű köd. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +1,+4 fok között alakul. A + 3,+4 fok körüli értékek azokon a helyeken lesznek, ahol néhány órára kisüt a nap. A ködös, ködfelhős tájakon egész nap 0,-1 fok körül alakul a hőmérséklet.



Péntek: Általában felhős, párás, ködös idő várható, néhol ködszitálással, ónos ködszitálással. Kevés helyen ritkulhat a köd, rövid időre még kisüthet a nap. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződik sűrű köd. A délutáni órákra +1,+3 fok közé melegszik a levegő. A +3 fok körüli értékek azokon a helyeken lehetnek, ahol rövid időre felszakadozhat a ködtakaró. A ködös, ködfelhős tájakon egész nap 0,-1 fok várható.



Távolabbi kilátások: A következő egy hétben marad a hidegpárna, éjjel nappal 0 fok körüli hőmérsékletekkel, egyre szennyezettebb levegővel.

A fehér karácsony esélye Somogy megyében jelenleg:10%



Az UM modell alacsony szintű felhőzet(ködfelhőzet) előrejelzése péntekre. Látható hogy péntekre már összezárul hazánk felett a ködfelhőzet, azaz kialakul a hidegpárna.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, kapospont, időjós, yolo, szalinay, kultúra