MG_3121.jpg


Szombaton még az utolsó simításokat végzik a minden évben újraépített vörsi betlehemen. A világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép az utóbbi években mintegy negyvenezer látogatót vonzott telente a somogyi faluba.

Futó Péter, az alkotás megépítését 1988 óta irányító helyi művész szombaton az MTI-nek elmondta: minden korábbinál részletgazdagabb lesz idén a vörsi alkotás, amelyet 25-30 ember épített meg mintegy tíz nap alatt. "Mindenki szeretetből, barátságból, ingyen segített, ezért az építmény legfőbb üzenete a szeretetet, ezt sugározza a szeretet ünnepén" - fogalmazott.

MG_3132.jpg


A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt, miközben folyamatosan nőtt a látogatók száma is.

A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk - Somogyország Kincse cím birtokosa. A helyi közösség kezdeményezte, hogy ez a térségben hagyománynak számító bábtáncoltató betlehemi játékkal együtt a szellemi kulturális örökség részévé válhasson, az ügy folyamatban van - mondta Futó Péter.

MG_3180.jpg


A téli Balaton turisztikai attrakciójává vált, külföldiek által is látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója vasárnap a 14 órás ünnepi szentmisén lesz. Ezt követően Balczó András többszörös világbajnok és olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója tart előadást.

A vörsi betlehemet 2013. december 1-je és 2014. február 1-je között lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.

Címkék: vörsi, betlehem, 2013, megye, somogy, kultúra