bárczi


A sajátos nevelést igénylő fiatalok is lehetnek tehetségesek valamiben. A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Tehestégpont évek óta foglalkozik a sport, a művészetek és a tanulásban tehetséges diákok felkarolásával, fejlesztésével. A 65 éves intézmény jelenleg több mint ezer diák számára nyújt speciális fejlesztéseket minden területen.  

- Jelen pillanatban az intézmény egy olyan komplex tudás örző, értéket átadó központ, amelyik egy egyszerű 1-4 osztályt gonodozó pár csoportos kisegítő iskolából indult - mondta Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója.

A Bárczi hét zárásaként idén már 3. alkalommal tehetségkonferenciát szerveztek. A rendezvényen a polgármester Szita Károly kiemelte: a tehetség nem magánügy, hanem nemzeti kérdés.  

Somogyban jelenleg 28 tehetségponton 1100 diákkal foglalkoznak kiemelten, szinte minden területen. Az ügyesebb diákokkal mentorok foglalkoznak, akik akár már az óvodától kezdve az egyetemig segítik a fiatal tehetségek kibontakoztatását. A sajátos nevelésű igényű gyerekek felkarolása érdekében pedig újabb tagozat alakul.  

- Alapvetően fontosnak tartom ezt a tagozatot. Hiszen olyan gyerekeknek a neveléséről, mentorálásáról van szó, amelyeknek nyilván speciális igényei vannak, nyilván speciális munkát követel tőlünk. És az eredmény talán később látszik de legalább olyan fontos - tette hozz Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke.

A diákok nemcsak a színpadon, hanem a paravánokon is megmutatták tehetségüket. A Bárczi diákjainak munkáiból rendezetek ugyanis kiállítást.

Címkék: gusztáv, módszertani, bárczi, központ, kultúra