"Olyan bizalmi válság van, hogy irtóznak a templomtól. Most kell ez a segítség, ez a fajta egészséges fiatal férfi, aki beszéli a kor nyelvét, kapcsolata van a munkahelyén keresztül azokkal, akikhez még nem jutott el a jó hír" - ezt mondta Balás Béla, megyés püspök azon a vasárnapi szentmisén, amit a Hit Évének zárásaként tartottak.

Ezt a "rendezvénysorozatot" azért hirdették meg, hogy a keresztény hitre ne csak szociális, kulturális vagy politikai szempontból tekintsenek az emberek, hanem valódi mélységében, mint Jézus Krisztus tanítására.

Az elmúlt egy évben párkapcsolati beszélgetéseket, illetve a családtervezéssel foglalkozó előadásokat és egészségnapok is szerveztek az érdeklődőknek és a Kaposvári Egyházmegye első embere szerint sokan nyitottak is az egyház felé.

Balás Béla a szentmisén azt is elmondta: az akolitusok is segíthetnek abban, hogy a nem hívőket megismertessék az egyházzal. Ma Krisztus Király ünnepén 26 férfi vállalta, hogy a jövőben segíti a katolikus egyház munkáját. Ez a fajta szolgálat már az ókeresztény egyházban is létezett. Ez a tisztség egy jól megerősített hívői státusz, gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint az apostol: küldött, küldetése van, hirdetnie kell az örömhírt.

A 26 somogyi segítő között van polgármester, egyetemista és gazdálkodó is. Feladatuk a papok munkájának a megkönnyítése is. Az ő küldetésük a hit továbbadása, ők azok, akik küldetést kapnak arra, hogy a plébános mellett segítsenek a közösségépítésben, az igehirdetésben, ha szükséges végezzenek temetést is.



A Hit Évét tavaly októberben XVI. Benedek hirdetette meg és most Ferenc pápa egy, a Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmisével zárta le és átadta első apostoli buzdítását - írja tudósításában az MTI. Az egyházfő Krisztus központi szerepéről beszélt a történelem, a népek, az egyének és az őket körbevevő környezet életében.

A rossz idő ellenére teljesen megtelt Szent Péter téren közszemlére tették - most első alkalommal - a Péter apostol csontjait tartalmazó urnát. A harmincszor tíz centiméteres bronz ereklyetartót 1971 óta a vatikáni pápai lakosztály kápolnájában őrzik. Azóta először hagyta el az ereklyetartó az apostoli palotákat és először mutatták meg a hívőknek. Az urna nyolc darab, mintegy két-három centiméteres csonttöredéket tartalmaz. Ezek a Szent Péter bazilika főoltára alatt húzódó ókori keresztény temetőből származnak, a mártírhalált halt apostolnak tulajdonított sírból.

A déli Úrangyala-imában (Angelus) Ferenc pápa azokért imádkozott, akiket még ma is hitükért üldöznek. Az egyházfő megemlékezett az Ukrajnát 1932-33-ban sújtó nagy éhínség (Holodomor) nyolcvanadik évfordulójáról is, melyben - mint fogalmazott - "milliók haltak meg a szovjet rezsim miatt".

Címkék: éve, vallás, pápa, hit, egyház, katolikus, kultúra