Cigányzenével kezdődött a Roma Oktatási Alap gálaünnepsége, ahol 134 fiatal vehette át az egyszeri ösztöndíjat. A tehetséges fiatalokat Molnár Ferenc Caramel egy dallal is lelkesítette:

Az énekes szerint ezekre a fiatalokra fel kell nézni, hiszen hátrányos helyzetük ellenére sikeresek a tanulásban.

- Nekem apukám mindig azt mondta, hogy Ferikém magadnak tanulsz, de ezek a srácok nem csak magukért tanulnak, hanem az egész romaságért vagy az egész magyarságért és romaságért. Szerintem nagyon nagy dolgot tesznek, azon felül, hogy mivel tanulnak versenyképes munkaerőt képezhetnek - Molnár Ferenc Caramel.

Somogyból 10 fiatal nyert a pályázaton és hozhatta haza az ösztöndíjat. Közülük kettő a Kaposvári egyetemen tanul. Velük másnap találkoztunk, amikor épp az oktatási rektorhelyettessel osztották meg élményeiket.

- Valahol, ez egy visszacsatolás volt, hogy ezek szerint mégis jól csinálom. - Fontos az elismerés neked? Valamilyen szinten igen, de inkább, hogy saját magamat megerősítsem, hogy igen sikerült, és ezt is el tudtam érni - Bogdán Réka.

- Enélkül az ösztöndíj nélkül nehéz lenne finanszírozni a nyelvtanulásomat, és a nyelvtanulás nagyon fontos a jövőnk szempontjából és én már rendelkezem egy német nyelvvizsgával, de az angol azt gondolom, hogy előnyösebb, úgyhogy arra is szükségem lesz - Orsós Sarolta.

A szakember szerint pedig a lányok akár több tucat roma fiatal életét változtathatják meg azzal, hogy jól tanulnak.

- Élő példaként szolgálnak azoknak, akiknek ha csak kívülről magyarázzuk, hogy ez milyen jó, meg hú, meg ez kéne, ez valószínűleg lepereg egy mai fiatalról, de ha egy személyes élő példával rendelkezik, akkor ez mindenképpen erősebb és hatékonyabb - Kovács Zoltán, oktatási rektorhelyettes, Kaposvári Egyetem.

Erre pedig szükség is van, hiszen a  KSH adatai szerint az általános iskolákban tanuló diákok, 13 százaléka  halmozottan hátrányos helyzetű. Gimnáziumokba pedig csupán már csak 1,4 %-uk jut el.

Címkék: tanulók, roma, ösztöndíj, kaposvári, egyetem, kultúra