Szenvedély, sport, hivatás és vadászat is egyben. Az egyik legkevésbé ismert hungarikumot, a solymászatot ismerhették meg az érdeklődőkkel szombaton Somogysimonyiban. Lóki György évtizedek óta él bensőséges kapcsolatban a madarakkal, akik társuknak tekintik. Így még közösen vadásznak is, úgy ahogy évezredekkel ezelőtt tették.  

Puska helyett ragadozó madarakkal vadásztak régen Somogyban. Ezt a hagyományt eleveníti fel minden évben a magyar solymász egyesület. Ilyenkor főleg nyúlra és fácánra vadásznak. Hogy ezt elérhessék rengeteg munkára van szükség.

Lóki György a madarat először vadászni tanítja. Ahhoz, hogy erre alkalmas is legyen a madár, rengeteg munkára és főleg a bizalom kiépítésére van szükség. Akkor már szabadon is teljesíti a solymász kívánságait.

- Ez egy nagyon-nagyon bonyolult folyamat, amit kommunikációnak nevezünk. Ezt ki kell építeni az ember és a madár között. Tehát a sólyom és a solymász és az egyéb ragadozó madár között, hiszen nemcsak sólyomfélékkel, hanem egyéb ragadozó madarakkal is műveljük ezt az ősi tevékenységet - árulta el Lóki György.

A solymászok számára ez sokkal több, mint hobbi.  

- Mi azt mondjuk, hogy a ragadozó madaraknak vagyunk a rabszolgái. Mivel minden nap kell őket repíteni. Minden nap kell velük foglalkozni. És mivel szabadidőben csináljuk, munkaidő után ezért se szabadság, se egyéb más hobbit nem tudunk magunknak megengedni. De nem is kell, mert ők a szenvedélyeink - tette hozzá a Magyar Nemzeti Ragadozómadár-védő és Solymász Egyesület elnöke, Bérces János.

A több ezer éves solymászatot egyébként Belső- Ázsiából hozták a magyarok. A madárnak összekötő szerepe volt az égiekkel. Jelenleg 150-en foglalkoznak solymászattal az országban, ami hungarikum és a világörökség része is.

Címkék: sólyom, vadász, puska, bemutató, somogy, kultúra