taszár


Baráti találkozót rendezett a Somogy Megyei Veterán Repülő Szövetség szombaton Taszáron. A korábbi bázisra és az idén 63 éves taszári repülőtérre mintegy 70 egykor szolgált pilóta, műszaki és polgári alkalmazott, és katona emlékezett.

A 10 órakor kezdődő rendezvényt Karancz János nyugállományú alezredes nyitotta meg, majd a Turul Egyesület kórusa katonadalokkal szórakoztatta a jelenlévőket. A résztvevők megkoszorúzták a taszári posta melletti hősi emlékművet, megtekintették a helyi repülő múzeumot, majd kötetlen beszélgetéssel, sztorizással zárult a találkozó.

Az 50. Vadászrepülő Ezred 1950-ben alakult meg Taszáron. A hadrendből 1996-ban vonták ki, amikor az amerikai katonák megérkeztek a a somogyi településre. 2004-ben ünnepélyesen levonták az amerikai zászlót, nem sokkal később pedig a Kapos Bázis Repülőtér is megszűnt. Azóta a Somogy Megyei Veterán Repülő Szövetség rendezvényein nosztalgiázhatnak a dolgozók.

Ez alkalomból számunkra két emlékezetes archív felvétellel emlékezünk az egykori repülőtérre. Az egyik azt örökítette meg, amikor 1992-ben Lady Diana hercegnő Taszáron landolt repülőjével, hogy meglátogassa a Nagyatádon elszállásolt horvát menekülteket.

 

Másik felvételünk pedig 1996-ban készült, amikor Bill Clinton, akkor amerikai elnök meglátogatta a támaszpontot.

Címkék: megörökít, diana, clinton, felvétel, taszár, kultúra