Schwajda György művét a szerző fia, Schwajda Gergő állította színpadra, az előadás november 16-án szombaton és másnap este látható a Nemzeti Színházban. A szombati előadáshoz kapcsolódóan A színházcsináló címmel közönségtalálkozóra is várják az érdeklődőket - olvasható a budapesti teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szombati előadás előtt 18 órakor Schwajda György születésének 70. évfordulója alkalmából a színházigazgató-szerzőre emlékeznek. A beszélgetésen részt vesz Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője és Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. A beszélgetést Bérczes László vezeti.

A Csoda című történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják. Vencel szerint ha keresőképes mint nyomdász, akkor ez azt jelenti, hogy lát, hiszen a bizottság csak nem lehet annyira tudatlan, hogy egy vakot küldjön vissza dolgozni. Ezzel indulnak Vencel kalandjai az életben maradásért és a bizonyításért, hogy képes önállóan boldogulni.

"A darab rólunk szól. Kisebb, nagyobb fogyatékosságainkról, amelyekkel újra és újra boldogulnunk kell. A bizonyításról, az akaratról, hogy ha el akarunk érni valamit, akkor megtehetjük, a hétköznapi elutasításról, arról, miként bánunk azokkal, akik mások, mint mi. És mindenekelőtt szól a megalkuvásról, arról, hogy a boldogulásért, a beilleszkedésért mennyi áldozatot hozunk és ezzel mennyi fájdalmat okozunk azoknak, akik igazán és őszintén szeretnek bennünket. Hogyan tesszük magunkat tönkre azért, hogy szebbek, jobbak és tulajdonképpen átlagosabbak legyünk" - áll a darab ismertetőjében.

A Kaposváron szeptember végén bemutatott előadásban többek között Fándly Csaba, Sipos Vera, Takács Kati és Kovács Zsolt játszik.

Schwajda György író, dramaturgot még szolnoki színigazgatói működése idején, 1998 októberében az új Nemzeti Színház építését felügyelő miniszteri biztossá nevezték ki, majd 1999 márciusában az építkezés kormánybiztosa lett. 2000 szeptemberében az új teátrum felépítésére létrejött Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatója lett, 2002 májusáig a színház igazgatója is volt. 2008 júliusától 2010 áprilisában bekövetkezett haláláig a kaposvári Csiky Gergely Színházat vezette.

Címkék: csoda, schwajda, színház, nemzeti, kaposvár, kultúra