A hadisírgondozásról szóló kormányközi együttműködési megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Angel Petrov Najdenov bolgár védelmi miniszter kedden Budapesten.

A bolgár miniszter elmondta, hogy az egyezmény előkészületei több mint három évig tartottak, és most már adottak a jogi keretek a hadisírok és emlékművek kölcsönös gondozásához.

Hende Csaba elmondta, hogy a második világháborúban mintegy 120 ezer bolgár katona harcolt Magyarországon, elsősorban a Dél-Dunántúlon. A magyar területen elesett 3370 katona közül 2489-nek a nyughelyét ismerik.

Legutóbb 2003 szeptemberében találkoztak a két ország védelmi miniszterei Budapesten. Angel Petrov Najdenov köszönetet mondott Hende Csabának a meghívásáért, egyúttal Bulgáriába, egy hamarosan megnyíló krízisközpont meglátogatására invitálta a magyar honvédelmi tárca vezetőjét.

Angel Petrov Najdenov hétfőn avatta fel a somogycsicsói bolgár katonai emlékművet. A bolgár tárca hozzájárulásának köszönhetően Csurgó főterének rekonstrukciójakor a bolgár katonai tömegsír feltárása után 60 katona földi maradványait helyezték át a somogycsicsói köztemetőbe, ahol így 237 bolgár katona nyugszik.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bolgár kollégájával hétfőn és kedden az aktuális biztonságpolitikai helyzetről, valamint a két ország védelmi együttműködéséről is tárgyaltak. Megvitatták az afganisztáni, a nyugat-balkáni, a szíria helyzetet, valamint a NATO bővítésének lehetőségeit.

A bolgár védelmi miniszter köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány a múlt hétfőn a szír menekültek ellátásának biztosításához mintegy 40 ezer euró (11,8 millió forint) értékű segélyszállítmányt küldött Szófiába.

Címkék: hende, sír, bolgár, katona, magyar, kultúra