pályaválasztás


Építészmérnök, ápoló, cukrázda, cukrászat, erdészet. Ezek a szakmák, területek érdeklik ezeket a somogyi diákokat. 15. alkalommal szerveztek a nyolcadikosoknak pályaválasztási kiállítást Kaposváron. Csaknem 600 diáknak mutatkozott be 20 oktatási intézmény, szervezet a kinizsi iskolában.

Nagy volt az érdeklődés a toborzó iroda standjánál is. A fiúkat elbűvölték a fegyverek. Egy friss felmérés szerint a legtöbb fiatal műszaki (17%) és gazdaságtudományi-kereskedelmi (16%) területeken tervezi a továbbtanulást. Kevésbé népszerűek a bölcsészettudományi (9%) és természettudományi (8%) képzések. A Jobline kutatása szerint a családok nagyon nehezen tudják finanszírozni gyerekük tanulmányait és tartanak attól, hogy nehezen találnak állást. Sok nyolcadikos diák már most tudja, milyen hivatást választana.

- Kereskedelmibe szeretnék menni Fonyódra, anyukám nyitott egy boltot Lengyeltótiban, ott szeretnék neki segíteni - Polgárdi Richárd.

- Szakács szeretnék lenni, mert szeretek főzni. Gondolkodsz külföldben. Igen, ott dolgoznék. Mi jobb ott? Jobbak ott a lehetőségek, jobb ott - Berkes Attila.

Nem Attila az egyetlen, aki külföldön dolgozna tanulmányai után.

- Apukám is Olaszországban dolgozik és kimennék, szerintem jobb ott. Miért jobb? Nagyobb fizetést kapnak, kevesebbet kell dolgozni érte - Knapp Vivien Alexandra.

A megyei munkaügyi központ adatai szerint évente csaknem kétezer somogyi tervez külföldön munkát vállalni. Többségük 25 év alatti és Ausztriában, Németországban helyezkedne el.

Gelencsér Attila szerint a diákokat piacképes képzéseket kell kínálni, azért hogy itthon is meg tudjanak élni a jövőben.

- A kormány azon dolgozik, hogy olyan szakképző rendszer és felsőfokú oktatás alakuljon ki, ami a hiányzó szakmákra képez, nem az egyébként soha nem volt szakmákra, vagy a fogyó igényű szakmákra - Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés

Somogyban jelenleg 20 ezerre tehető a regisztrált munkanélküliek száma. A tavalyi év ezen időszakához képest közel 10 százalékkal kevesebb az álláskereső a megyében. Csaknem minden tizedik 25 év alatti fiatal.

Címkék: mennének, külföldre, fiatalok, 2013, kultúra