Egyik felháborodott nézőnk küldte azt a felevételt, amin az egyik diszkontáruházban már most kipakolták a karácsonyi finomságokat. A csoki mikulásokon kívül a szaloncukrok közül is bőségesen lehet válogatni. A járókelők azt mondják: korai még elkezdeni az ünnepi készülődést. Még nem vennének ezekből a termékekből.   

- Én még egy kicsit koraink tartom mert karácsony egy kicsit messze van. Két hónap még - mondta Tóth Gabriella.

- Én előtte egy héttel talán. Az utolsó pillantban majdnem - tette hozzá Pápa Ágnes.

A felvételen is látszik, még csak pillantást sem vetnek rá a vásárlók. A szakemebrek közül is többen vitatják, szabad-e ilyen korán elkezdeni az ünnepi készülődést.

- Minél hoszszabb időre kihúzni ezeket az akciókat, talán többet vásárolnak. Természetesen egyre kevesebb marad az embereknek ajándékozásra és gondolják ha ezt nem egy két hét alatt hanem 2 hónap alatt realizlják akkor többet költenek, csak éppen az ünnep jellegét veszíti el - válaszolta Kertész Rezsó, a KISOSZ társelnöke.

Az egyházak szerint fontos az ünnepi előkészület, de nem ilyen hosszan.   

-Nyilván a probléma akkor van ha ez egy kicsit elhúzódik. Az már nem jó ha az egész élet arról szól, hogy itt az őszi időszakban a karácsonyra készüljünk mert akkor a varázsa veszik el én azt gondolom az egész ünnepnek - mondta Pongrácz Máté, evangelikus lelkész.

A keresztény egyházak ezért ünneplik az adventet, amely 4 hetet ad a karácsonyi készülődésre. Persze ez sem a vásárlással kapcsolatos készülődésre értendő, sokkal inkább a lelki felkészülésre.

Címkék: hamarabb, kis, nagy, boltok, karácsony, kultúra