Egy tavaly elfogadott törvény értelmében 2016-tól az érettségi bizonyítvány átvételének előfeltétele, hogy a diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen.

Az egyik kaposvári középiskolában ma több intézmény is bemutatott néhány lehetőséget, amellyel a diákok letudhatják kötelességüket.

Olga nénit a Segítő Kezek Program keretén belül látogatják az önkéntesek. A bevásárlás mellett, ha kell elmosogatnak, takarítanak, vagy éppen a téli tüzelő beszerzését intézik el helyette. A tervek szerint akár ebben, a 80 év felettieket támogató programban is részt vállalhatnak a diákok.  

Az Eötvös szakközépiskolában tartottak szakmai napot ma a pedagógusok az iskolai közösségi szolgálatról. Akik idén szeptembertől kezdik meg középfokú tanulmányaikat, azoknak már kötelező 50 óra önkéntes munkát igazolni, az érettségi bizonyítványhoz.

- Önkéntes táborban voltam is már és még a jövőben is tervezem, hogy elmegyek, mert nagyon jól éreztem magam, sok emberrel megismerkedtem és tisztában vagyok azzal, hogy mi az elvárása ennek az egész dolognak - árulta el Benke Flóra.

Az önkéntes munka erősíti a diákok felelősségvállalását is.

- A gyerekeket, megtaníthatja arra, hogy tegyünk valamit önzetlenül a többiekért, meg hát ugye nem egy rossz dolog, hogyha csak úgy kap valamit az ember - mondta Csikvár Béla.

A szakmai fórumon több szervezet, intézmény is felvonult, hogy bemutassa azokat a lehetőségeket, amelyek közül a diákok választhatnak. Az egyik ilyen a Bárczi Módszertani Központ volt.

- A tanórai tevékenységekben eszközkészítéstől, a tanulók segítésén, kísérésén át sokféle programban, a szabadidős programokban pedig minden olyan tevékenységet, ami sporttal, játékkal függ össze - tájékoztatott a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ gyógypedagógusa, Gara Katalin.

A diákoknak a négy évük van arra, hogy elvégezzék az előírt 50 órás önkéntes munkát.


Címkék: erősít, önkéntes, érettségi, diák, munka, kultúra