FRISSTÍVE!
A ma megtartott ülés során a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta az új felsőoktatási stratégiát.

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára az ülés után újságíróknak elmondta, hogy a kerekasztal hét hónapig dolgozott a stratégia megalkotásán, és lépéseket tett a finanszírozás átalakítása, képzési kínálat, a profilok tisztítása területén is.

A dokumentumot jelen formájában egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem támogatta.

Parragh László elnök szerint a stratégia nagyon jó helyzetértékelést tartalmaz, de a munkaerőpiaci igények megfogalmazását hiányolta a dokumentumból, és fontosnak tartotta a természettudományos képzést, a mérnökképzést is, ami szerinte szintén nem szerepel kellő hangsúllyal a stratégiában.
FRISSÍTVE!

 

Négy nagy csoportba osztaná a felsőoktatási intézményeket a Felsőoktatási Kerekasztal. Az újraértelmezett kategóriák nem hoznak nagy változást, de egyértelműbbé teszik a különbségeket.

Nemzeti tudományegyetemnek minősülhet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, és az ELTE. Az úgynevezett TOP 200 program keretein belül a fő célkitűzés, hogy ezek az egyetemek bekerüljenek a világ élvonalába tartozó intézményke közé.

Egyetemi besorolást kapnak  azok az intézmények, amelyek a saját szakterületükön kiemelkedő tudományos eredményeket értek el, de képzési és tudományos profiljuk viszonylag szűk. Ilyen a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci, a Nyugat-magyarországi, a Pannon, a Széchenyi István és a Szent István Egyetem és ide tartozik a Kaposvári Egyetem is.

A kiadott dokumentum ezen kívül főiskolai és közösségi főiskolai kategóriákat különböztet meg, valamint helyi továbbképzésről, felsőfokú szakképzésekről is említést tesz.

Címkék: besorolás, kerekasztal, oktatás, egyetem, kultúra, Kaposvár