Sokan talán nem erre számítanánk, de Székely Levente, az ifjúságkutatással is foglalkozó piac- és véleménykutató cég kutatási igazgatója a Magyar Ifjúság 2012 című felméréséből kiderül, a mai fiatalok messze nem olyan aktívak, mint az előző generációk. A kutatás nyolcezer fiatalt érintett a 15 és 29 év közötti korosztályból. A szociológiai képük érdekes, de stabil, a kutatásból kiderül, hogy nem szívesen lépnek szervezetekbe, vagy politizálnak, jövőképük bizonytalan, lázadásra kevésbé hajlamosak és többségük kérdés nélkül elfogadja szülei életszemléletét. Székely Levente az adatokból kifolyólag „új csendes generációnak” nevezte el a fiatalokat.

Rágózó lány


A felmérés a magánéleti, párkapcsolati viszonyokra és a továbbtanulási hajlandóságra is kitért. A párkapcsolatban élők száma folyamatosan csökken, az érintett korosztály tíz százaléka házasságban él, tizenöt százalékának pedig gyermeke is van. A vizsgált fiatalok hatvanhárom százaléka szeretne házasodni, tizennyolc százalékuk viszont bizonytalan.

A továbbtanulási szándék csökkent, ezt támasztja alá az az adat is, hogy míg 2008-ban a megkérdezettek 50 százaléka szeretett volna továbbtanulni, 2012-re ez az arány 30 százalékra csökkent. Ugyan a lázadási szándék az adatok szerint csökkent, mégis egyre több fiatal választja a „passzív lázadást”, vagy csak él pótcselekvéssel, hisz egyre többen dohányoznak és fogyasztanak drogokat. A 8-11. osztályos tanulók már 37 százaléka rágyújtott, ami jelentősen több, mint a 28 százalékos uniós átlag. Alkoholt szintén nagyobb gyakorisággal isznak ebben a korosztályban, ez nálunk 61 százalék, míg az európai átlag csak 57.

cigi_fiatalkorú

Címkék: új generáció, alkohol, generáció, csendes, dohányzás, fiatal, kultúra