A rendezvénysorozat célja közelebb hozni az egyházat azokhoz is, akiktől távol áll.

"A művészet hitem szerint olyan szellemiség, amely túlmutat a testi létezésen, a mindennapok rögvalóságán. Olyan kapocs Isten és ember között, amely közelebb visz a valódi létünkhöz, ahhoz, akik valójában vagyunk, akik tudva vagy nem, de lenni akarunk" - fogalmazott Szita Károly, Kaposvár polgármestere a programsorozatban résztvevő Takáts Gyula Megyei Könyvtárban hétfőn tartott megnyitón.

A városvezető szerint a kérdést, hogy mit is jelent a szakrális művészet, az teszi időszerűvé, hogy "ma gyakran azt is művészetként próbálják elénk tárni, amely nem közelíteni, hanem távolítani igyekszik bennünket Istentől".

"Ma gyakran éljük meg korábban támadhatatlannak vélt értékek megkérdőjeleződését, és tapasztaljuk a szétesést is, hogy az elbizonytalanodás, a relativizálás nem a rend, hanem a káosz felé vezet" - mondta a polgármester, aki szerint a mostani rendezvénysorozat eseményeit lelki gyakorlatnak is fel lehet fogni.

A kaposvári szakrális művészeti napok keretében kiállítás nyílik Kling József szobrászművész alkotásaiból, Fábry Kornél plébános fotóiból, bemutatják Merkl Hilda, Magyar Balázs és Varga László A pap és a nő című kötetét, levetítik Varga Ágota A tartótiszt című filmjét, Bérczes László, a Csiky Gergely Színház művészeti vezetője egy filmvetítéssel egybekötött előadással emlékezik meg Cseh Tamásról, a négy éve elhunyt énekes-dalszerzőről.

A programokról az szmh.hu internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék: művészetek, jegyében, szakrális, hét, egy, kultúra