Egy érvényes jogszabály szerint csak az akkreditált nyelviskolák maradhatnak a piacon. A hamarosan kabinet elé kerülő rendelettervezet szerint azonban visszamenőlegesen, szeptember 1-jei hatállyal a képzési vállalkozásoknak intézményi és programakkreditációért is fizetniük kell. Először egy 103 ezer forintos alapdíjat, aztán pedig képzésenként további 68 ezer forintos kiegészítő programengedélyezési díjat - írja a Népszabadság.

További változás lenne, hogy az eddigi négy évre szóló akkreditációval szemben az új engedélyt korlátlan időre kapnák meg az iskolák. Azonban az intézmények programjait és működését minimum kétévente a Nemzeti Munkaügyi Hivatal kirendelt szakértője ellenőrizné és auditálná. Egy-egy ilyen felülvizsgálat akár három hónapig is eltarthat.

A képző intézményeknek a hatályos jogszabály szerint vagyoni letétet kell képezniük, annak mértékét az új részletszabályokban határoznák meg. A Népszabadság birtokába került tervezet szerint a képzési szolgáltatóknak előző évi árbevételük nettó hat százalékát, de legalább kétmillió forintot kellene letétbe helyezniük, melyet arra használnának, hogy ha a képzőhely csődbe megy, a hallgatók visszakaphassák a kieső képzési időnek megfelelő tandíjat.

Címkék: vizsga, nyelv, törvény, drágul, iskola, kultúra