1976-ban tragikus körülmények között hunyt el a színészkirály Balatonszemesen. A balatoni településen ma is szeretettel gondolnak rá, múzeumában őrzik emlékét.

Hol van az a régi nyár, ez volt az egyik első közös szereplése Latinovits Zoltánnak és Ruttkai Évának. A színészkirály a hatvanas években igazi ikercsillagra lelt a színésznő személyében. Tizenháromszor játszottak együtt. Ruttkai Éva büszke volt társa sikereire. Latinovits Zoltán modern játékstílusát az indulatok aprólékos ábrázolása, kivételes, ironizáló hajlam jellemezte. Elsősorban klasszikus hősöket, valamint torz lelkű gonoszokat formált meg.

Sok időt töltöttek balatonszemesi nyaralójukban, amelynek kertjében ma is ott áll két éve elhunyt féltestvére, Bujtor István hajója is. Latinovits emlékét a helyi múzeumban is őrzik. Csaknem háromezren zarándokolnak el ide egy évben, hogy életpályáját újra végigkövessék és személyes tárgyait megtekinthessék. A múzeumot anyagi problémák miatt a közelmúltban majdnem bezárták. "Úgy gondolta a megyei önkormányzat, nem akarja működtetni a múzeumot, ezt a képviselőtestület döntése alapján átvállaltuk, nekünk a régi értékek tisztelete a jövő szempontjából nagyon fontos" - mondta Takács József Balatonszemes polgármestere.

Latinovics 2

Nem véletlenül döntött így az önkormányzat, ugyanis Latinovits családja hivatásának érezte, hogy segítsen a balatonszemesieken. "Ők sokat segítettek a balatonszemesi állampolgárokon, akiknek valamilyen egészségügyi gondjaik voltak - folytatta a polgármester. Sokan ma is emlékeznek a családra."Nagyon sok színésszel találkoztam régen itt nyáron, mikor még éltek, itt tartottak piknikeket, meg a vitorlás szerelmese volt mindegyik. Nagyon szerettük őket" - mondta Kozmann Gyuláné.

A színészkirály  Balatonszemesen hunyt el. Késő délutáni sétája alkalmával az érkező személyvonat kerekei halálra gázolták. A mozdonyvezető, akkor a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta: "Föltartott kezekkel, szemben velem lépett a mozdony elé, jóval féktávolságon belül. Sírját a mai napig látogatják rajongói. Családja mellett temették el.

Címkék: Szemes, nyolcvan, Latinovits, király, színész, kultúra