Elsősorban a természettel és az ősi magyar kultúrával ismerkednek azok a cserkészek is, akik a somogyi megyeszékhelyre érkeztek. A hagyományőrző csoportok célja ugyanis a közösségépítés mellett a magyar kultúra megismertetése a fiatalokkal. Erdélyben csaknem kétezer tagja van ennek a százésves múltra visszatekintő szervezetnek. Közülük többen is eljöttek a kaposvári konferenciára.

A célok és lehetőségek latolgatása mellett a fórum a határon túli magyar fiatalok oktatási és mindennapi problémáival is foglalkozott. A Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, Gulyás Tibor azt mondta: nem mehetünk el amellett, hogy Kárpátalján olyan konfliktusok, olyan attrocitások is vannak, amelyek az ottani magyarságot érintik. Ezekkel foglalkoznunk kell!

ifjúsági konferencia


A konferencián elhangzott: a jövőben több közös programot is terveznek a határon túliak és az anyaország fiataljai számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Szekeres Pál szerint találni kell egy olyan rendezvényt, egy rendezvénysorozatot, amelyik helyi és Kárpát-medencei szinten is megmozgatja a fiatalokat. Kulturális és sport vonalon egyarátnt.

A külhöni magyarság képzésében a Kaposvári Egyetem is feleslősséget váll - mondta a fórumon a somogyi campus rektora. Szávai Ferenc kiemelte: pár hónappal ezelőtt a komáromi Sellyei János Egyetemmel írtak alá együttműködési megállapodást, hamarosan, pedig a nagyváradi intézmény rektorával ülnek le a tárgyalóasztalhoz.

Címkék: Kárpát, nemzet, ifjúsági, konferencia, magyar, fiatal, kultúra