kaposvári egyetem


Az első a tanulmányi ösztöndíj. Ilyet akkor kaphatsz az államtól, ha nappali tagozaton, állami támogatással tanulsz, vagyis nem költségtérítéses képzésben veszel részt, és az előző féléves teljesítményed megfelelő volt. Az egyes tárgyak esetében szerzett osztályzatot súlyozva számolják, vagyis a kreditek számától függ, hogy mennyit nyom a latba az adott jegy. Az első ösztöndíj a második félévtől jár, és öt hónapig, minimum 5950 forintot kapsz, ha az előző féléves teljesítményed alapján megítélik neked azt.

Köztársasági ösztöndíjra nemcsak az állami támogatásban, de az önköltségen tanuló hallgatók is jogosultak lehetnek. Akkor pályázhatsz, ha nappali tagozatos hallgató vagy, egységes, osztatlan szakon tanulsz, már elkezdted a második félévedet, és legalább 55 kreditet szereztél. Ha megnyered a köztársasági ösztöndíjat, akkor tíz hónapig havi 34 ezer forintot kapsz az államtól.

Az egyetem vagy főiskola első félévében egy egyszeri alaptámogatás is jár annak, aki fogyatékos, halmozottan hátrányos helyzetű, vagy egészségügyi állapota miatt rászoruló. Alaptámogatásra az jogosult, aki állami támogatással tanul és nappali tagozatos hallgató. Ennek összege alapképzésben idén 59 500 forint, mesterképzésben tanulók számára pedig 89 250 forint.

Rendszeres szociális ösztöndíjat azok igényelhetnek akik fogyatékossággal élnek vagy egészségi állapotuk miatt rászorulnak, esetleg halmozottan hátrányos helyzetűek, vagy árvák.  Az ösztöndíj összege havonta minimum 23 800 forint. Lehetőség van rendkívüli szociális ösztöndíj igénylésére is. Ezt akkor lehet kérni, ha váratlan esemény történik, például baleset vagy munkahely elvesztése. Ennek az ösztöndíjnak a kérelmeit havonta bírálják el, és egyszeri anyagi támogatást nyújt.

A Bursa Hungarica ösztöndíjra kizárólag azok a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy utolsó évesek középiskolában, és a következő tanévben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat valamelyik egyetemen, főiskolán vagy felsőfokú szakképzésben. A támogatás havonta 5-6000 forint, és tíz hónapig jár.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj keretében pedig havi 25-75 ezer forintos támogatásra pályázhatnak azok az elsőéves hallgatók, akik szeptemberben valamelyik osztatlan tanárszakon kezdik meg a tanulmányaikat.

Címkék: pályázhatsz, ösztöndíjakra, ezekre, egyetem, kultúra