Az iskolakezdőknek ugyanis idén az állam 12 ezer forintig kifizeti a könyveket. Somogyban a következő napokban több mint 450 ezer csomagot osztanak ki.

Több méteres a sor a Berzsenyi iskola énekterme előtt. Folyamatosan érkeznek a szülők, hogy átvegyék az idei tankönyv csomagot.  

- Negyedikes ikergyermekeim vannak, fizettem a tankönyvekért. Elfogadhatónak tartom a tankönyvek árát. Az egyiké 11 ezer pár száz forint, a másiké 12 ezer pár száz forint volt - mondta kérdésünkre Göncz Edit.

A kaposvári Berzsenyi iskolába csaknem 400-an járnak. A diákok több mint fele ingyen kapja a tankönyvet.

- Ebből a 387-ből, több, mint 200 az, aki ingyenes, és a fönnálló, akik fizetnek. De ugye most az idei évtől az elsősök az államtól ingyen kapják a könyvet - mondta a Berzsenyi Dániel Tagiskola tankönyvfelelőse, Vidusné Pap Nóra.

Akik viszont nem jogosultak ingyen tankönyvre, azok vagy kikölcsönzik a könyvtárból év elején, vagy a teljes összeget kifizetik.

- 9 ezer forint volt a tankönyv csomagunk, hát jobban örülnénk, ha nem kellene érte fizetni, máshová is eltudnánk költeni ezt a pénzt, de azért muszáj megvennünk - árulta el Nagy Csaba.

A tankönyvek ára idén pár ezer forinttal emelkedett. Az első osztályosoknak azonban az állam, 12 ezer forintig, kifizeti a könyveket. Egy második osztályos csomag 10 ezer, egy ötödikes 13500, míg egy nyolcadikos 12000 forintba kerül. A kilencedik osztályosok pakkja, nyelvkönyvek nélkül, 12 ezer forintnál kezdődik. Somogyban a következő napokban több mint 450 ezer tankönyvet osztanak szét.

Címkék: osztják, tan, könyv, iskola, diák, kultúra