Emlékiállítás nyílik  kaposvári Vaszary Képtárban Szász-világ címmel.  A kiállítást augusztus 14-október 27 között tekinthetik meg az érdeklődök. Ezen kívül egy emléktáblát is felavatnak a népszerű festőművés tiszteletére, melyet Bara Barnabás, csíkszeredai szobrászművés készített. Az avató ünnepséget augusztus 14.-én tartják a Teleki utcában, ahol beszédet mond Antal Attila, Csíkszereda polgármestere valamint dr Fekete László a Kaposvárért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

2003 augusztusában hunyt el Szász Endre festőművész, aki a népszerű és sikeres művész megtestesítője a modern kori magyar festészetben. Életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol új otthont teremtett magának.



A művész 1926-ban született Csíkszeredán. Anyai nagyszülei Kaposváron laktak, így éveket töltött a városban a Somssich Pál Gimnázium diákjaként. A Képzőművészeti Főiskolán elvégzése után könyvillusztrációival robbant be a köztudatba. Legsikeresebb munkái azok a Villon illusztrációk voltak, melyek lendületes, érzékeny vonalrajzukkal átlépték a kor kötelező naturalizmusát. Omar Khajjam verseihez készített illusztrációs sorozata 1964-ben a British Múzeum pályázatán a XX. század harminc legszebb könyve közé került.

A 60-as évek második felében érdeklődése a grafikák után fokozatosan a festészet felé fordult.  Ebben az időben egy rendkívül virtuóz festőtechnikát dolgozott ki, amely festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével rendkívül látványos és gyors eredményt hozott. Jellegzetes képi motívumait allegorikus portrék sorozatában dolgozta ki. Szász Endre a magyar viszonyok megkötött, rögzült állapotaival szakított, amikor a 60-as években elhagyta az országot. Jó húsz évvel később, amikor Amerikából Magyarországra visszatért, munkásságát a közönség állandó figyelme követte.



A 80-as években tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, ugyanakkor a Hollóházi Porcelángyárral együttműködve, porcelán alapra égetett kompozíciókban kísérletezte ki sajátos világának monumentális méretű megvalósítását. A művész a festészet mellett iparművészeti tárgyak tervezésével is bővítette kollekcióját. Az Ajkai Üveggyárban kivitelezett üvegkristályok, továbbá szőnyeg és bútortervek egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon jellegzetes Szász-féle motívumokkal. A várdai kastély a művész által tervezett bútorokkal, a festményekkel, a látványos műtárgygyűjteménnyel és a gyönyörű parkkal művészetének romantikus kísérőjévé és kiegészítőjévé vált.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: szász, endre, emlék, kiállítás, kaposvár, kultúra