Somogyban ez több mint 4500 dolgozót érint. A Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke szerint ez fél siker, ugyanis a béremelés második felét csak januárban kapják meg a pedagógusok. Azt azonban sikerült elérniük, hogy a közszolgálatban dolgozók fizetését is 20 százalékkal emelik januárban.  

Hajnalka már 14 éve dolgozik itt a Búzavirág óvodában. Azt mondja: imádja a munkáját mert nagyon szereti a gyerekeket. Utoljára 2002-ben volt jelentősebb béremelés. Azóta csak erkölcsi elismerést kapott. Ezért örült a béremelés hírének, de még jobban örülne, ha nem szakaszosan vezetnék be.  

- Szerintem sokkal jobb lenne ha egybe vezetnék be. Ez sokkal motiválóbb lenne. Mindenki sokkal nagyobb kedvvel folytatná továbbra is a munkáját és akkor érezhetné hogy akkor már anyagilag is elismerik - mondta a Búzavirág u. Óvoda óvónője, Trixler Zoltánné.

A Pedagógus Életpálya Modell bevezetése és a béremelés Somogyban csaknem 4500 pedagógust érint. Például egy egyetemet végzett kezdő pedagógus az eddigi 129.500 forint helyett 196.000-et kereshet. Egy 31 éve pályán lévő tanár pedig 105 ezerrel többet vihet haza, igaz csak januártól. Szeptembertől ugyanis csak a különbözet felét kapják meg a pedagógusok és ezentúl a túlórákért sem fizetnek külön.

- A kollegák egy olyan bért kapnak, ami fedezi az eddigi túlóráikat. Tehát innéttől kezdve nem lesz külön túlóra fizetve. Hanem egy olyan összeszedett bérrendszerben fognak dolgozni ami minden tevékenységet kifizet - mondta a Kaposvári Általános Iskolák főigazgatója, Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

A pedagógusok szakszervezetének megyei elnöke szerint így is jól járnak a tanárok. Az iskolák 80%-ában ugyanis eddig sem fizették a túlórákat. Nem volt rá pénz.

- Ahol eddig is kifizették becsületesen a túlórákat azok a pedagógusok rosszul járnak, de a megyében nagyon sok olyan intézmény volt ahol egyáltaán eddig sem fizették a túlórákat, mert az önkormányzatnak nem volt rá pénze - mondta a Somogy Megyei Pedagógusok elnöke, Szigethy Mariann.

A béremelést a szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is kiterjesztik. Így a logopédusokra és az iskolapszichológusokra is. Ezen kívül azt is elérte a szakszervezet, hogy az összes közszoláglatban dolgozó bérét megemelik januártól 20%-kal.

Balog Zoltán szerint egy harminc éve dolgozó pedagógus összesen 110 ezer forintos béremelésre számíthat, a béremelés mértéke - akárcsak az alapfizetéseké - attól függ, hogy eddig hány évet töltött az adott pedagógus a pályán, illetve attól, hogy milyen végzettsége van.

Petróczi Gábor közoktatási szakértő számítása szerint az F fizetési osztályban lévő főiskolai végzettségű pedagógusoké átlagosan 71 százalékkal, a G osztályban lévő főiskolai végzettségű szakvizsgázott pedagógusoké átlagosan 62 százalékkal, a H fizetési osztályban lévő egyetemi végzettségű pedagógusoké átlagosan 64 százalékkal, az I fizetési lévő egyetemi végzettségű szakvizsgázott pedagógusoké átlagosan 47 százalékkal fog emelkedni.

Szeptembertől egyelőre csak a béremelés 50 százalékát kapják majd meg a pedagógusok. A másik felét 2014-re ígért a miniszter. Erre azonban több lehetőség is fenn áll: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát.

A közoktatási szakértő azonban hozzátette: - Eddig a törvényben meghatározott – többnyire – 22 kötelező óra felett teljesített többletmunkát a munkáltató kifizette, tehát ha valaki (túlórával, helyettesítéssel) pl. heti 26 órát dolgozott, akkor heti 4 túlóra óradíjával emelkedett az illetménye, ennek mértéke alapilletményének kb. 18 százalék volt. A köznevelési törvény szerint 2013 szeptemberétől a pedagógus számára heti 26 óráig elrendelhető foglalkozások megtartása. Jelen helyzetben ezt a tankerületek, igazgatók döntő többsége (tanítási órával, szakkörrel, napközivel, egyéb foglalkozással) ki is fogja tölteni. Az életpálya-modellben megjelenő magasabb fizetésből 18 százaléknyi munkabér-emelésért tehát – többségében – meg fogunk dolgozni -

Címkék: pedagógus, juttatás, állam, emelés, bér, kultúra