A kínaiakról olvas angolul Dorina. A 3. éves végzős lány ugyanis nyelvvizsgára készül. Az egyetem alatt sem ideje, sem pénze nem volt erre. Így viszont csúszik a diplomaátvétel is.

- Nem kapom meg így a rendes diplomámat csak egy oklevelet, hogy ide jártam. Így nem tudom munkát hogyan fogok találni. Ez ebben a részében nagyon nagy akadályozó tényezővé vált - Károly Klára Dorina, végzős hallgató, Kaposvári Egyetem.


Dorina nincs egyedül. Minden második hallgató marad diploma nélkül a nyelvvizsga hiánya miatt. Ezen szeretnének 10 százalékot javítani. Uniós forrásból 77 millió forintot fordítanak a nyelvi képzés fejlesztésére.

Az idén belépő diákok tantervébe kötelezően beépítik a nyelvoktatást, heti 4 alkalommal.

- Ez három féléves szakmai idegen nyelv oktatást jelent számukra. És a végén egy szakmai idegen nyelvi szigorlattal zárul.Amennyiben ezt teljesítik ez kell a diplomájuk megszerzéséhez és ez egy jó visszacsatolás hogy hol állnak - Parádi Dolgos Anett, vezető, Idegennyelvi Igazgatóság.

Nemcsak a diplomához, a munkavállaláshoz is sokaknak szükségük van a nyelvtudásra.

- Egy hajón zenélek egy jazz zenekarban és meg kell érteni amit mondanak a főnökeim. A vendégekkel beszélgetni - Tolnai Rudolf.

A nyelviskolák tapasztalatai szerint egyre kevesebben iratkoznak be a tanfolyamokra. Nincs rá pénzük az embereknek.

- Nagyon leszűkült a nylevtanulók aránya, azért nem nem tehetik meg nagyon sok esetben - Falvai Péter, vezető, Lite Nyelviskola.

A felmérések szerint a somogyiak kétharmada nem beszél idegen nyelvet, ez az egyik legmagasabb arány az országban.

Címkék: nyelv, vizsga, egyetem, kaposvári, támogatás, kultúra