A Keleti strandon ismét meghúzzák az egykor használt, ezer méteres "öreghálót", a strandolók pedig kisebb kerítőhálót húzhatnak partra, ahogy régen a halászok is tették. A cél, hogy a nyaralók bevonásával elevenítsék fel a régi hagyományokat, jó mókának is tűnik. A Balatonon korábban általánosan használt öreghálózást már egy évtizede nem alkalmazzák.

A halgazdálkodás ugyanis nem olyan, mint régen, szelektív módon halásznak: a busa gyérítését állított hálóval, a Keszthelyi-öböl elöregedett keszegállományát vontatott hálóval halásszák. Földváron most reggel 8-kor kerül a vízbe a háló, a zsákmány bemutatását pedig a strandon 12.30-kor tartják.

A másik halászati bemutató főszereplői maguk a fürdőzők lesznek: egy kisebb tavi kerítőhálót maguk vontathatnak partra úgy, mint a régi halászok. A résztvevőknek a helyszínen kell regisztrálniuk. A programok között szerepel ezeken túl "halas" kézműveskedés, vetélkedő a Balatonról és a környezetvédelemről. Különleges balatoni halétkeket lehet kóstolni, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mobil halsütő kocsija pedig friss sült keszegről gondoskodik.

Címkék: földvár, halász, háló, balatonföldvár, balaton, kultúra