A Józsai Díszítőművészeti Szakkör tagjai 2012 nyarán két napot töltöttek a Somogy megyei Buzsákon és a Bács-Kiskun megyei Karádon - írja egyik cikkében a dehir.hu. Az volt a céljuk, hogy a néphagyományok, népszokások megismerésén túl összegyűjtsék a fellelhető buzsáki és karádi mintákat. Jártak tájházakban, templomokban, ahol lefényképezték a talált mintákat és még a sekrestyében, a szekrényekből is előkerültek régi terítők, minták. A szakkör gyűjtőmunkáját rendkívüli módon értékelték és segítették a helyiek. Roppant tiszta, vendégszerető falut ismertek meg a csoport tagjai.

Bár a gyűjtött anyag feldolgozása még jövőre is elegendő munkát  ad a józsai művészeknek azért megpróbálnak bemutatni valamit a gazdag kínálatból. A Buzsákon jártunk…” című kiállításon a Józsai Díszítőművészeti Szakkör tagjainak jóvoltából (10 fő)  utóbbi évben buzsáki, izsáki mintával, úri hímzéssel készült terítők, párnák, övek, blúzok láthatók majd. Meglepetésként a kiállításon egy kamra enteriőr is megtekinthető lesz.

Az alkotások július 10-ig, hétköznapokon 10-19 óráig látogathatók a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

forrás: dehir.hu

Címkék: népművészet, minta, Buzsák, Karád, Debrecen, hagyomány, kiállítás, kultúra