Több felújítást és átalakítást is elvégeznek Igal központjában. Új külsőt kap a kálvária-domb, ahova stációkat is elhelyeznek. A plébánia leromlott épületét felújítják, mellette egy nyitott, szabadtéri hittantermet húznak fel.

Az egyik közeli, évek óta nem használt ingatlanból szálláshelyet alakítanak ki, azoknak, akik lelkigyakorlatra érkeznek Igalba. Évek óta szembetűnő az erre járóknak a kívülről felújított, de belülről kissé romos templom és az, hogy nincs meg a tornya. A pályázaton nyert pénzből ezeket is megcsinálják.

- Az egyház keresett meg minket tavalyelőtt, amikor a torony felújítás kapcsán elfogyott a rászánt költségvetésük és akkor az önkormányzat nem tudott anyagilag támogatást nyújtani, viszont találta ezt a pályázati lehetőséget, amit felfűzött erre a projektre, erre a Szent-Márton útja projektre - Lencsés Attila pályázati referens, Igali önkormányzat.

Szent-Mártonhoz több zarándok út is kapcsolódik. Az egyik állomása volt Igal, amire a felújításokat, fejlesztéseket építették. A beruházásnak egyházi jellege mellett városközpont kialakító szerepe is van.

- Hiányzik az a belső városképünk, egy fiatal kisvárosról beszélünk Igal esetében és szeretnénk hogyha az emeberek jó érzéssel fogadnák, nyilván nem csak a templom felújítása, a plébánia felújításáról van itt szó, hanem egy olyan belső tér kialakításáról, amit mindenki használ - Obbás Gyula polgármester, Igal.

A 615 millió forintos beruházás munkálatait rövidesen elkezdik és a tervek szerint jövő májusban végeznek velük.

Címkék: igal, 600, templom, megújul, millió, kultúra