A Bernátok neve napján végéhez közeledik a hosszú hétvége. Szamár az, aki nem élvezte a csodás időt, mondhatnák a rádpusztai szamárfesztivál résztvevői, ha tudnának ők is "nyelveken szólni".

A somogyi mezőgazdaság elfeledett alakja, Lánghy István ezen a napon született 1796-ban. Gazdatisztként dolgozott, és számos úttörő ismeretterjesztő munkát írt a természettudományról, például ilyen bájos címmel " Az értelmes, gyakorlott és gondos baromfitenyésztő jó gazdaaasszony és orvos".

Ha megemlékezünk a somogyi irodalomról, ki kell térnünk arra, hogy 1985-ben ezen a napon a Városi Tanács dísztermében alakult újjá a kaposvári Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság. Az 1904-ben létrejött Berzsenyi Társaság élén akkor is Takáts Gyula kaposvári költő állt.

Ha már az irodalomnál tartunk: 1799-ben ezen a napon született Balzac, a nagy francia író. Tudják mi volt a sétabotjára vésve? Ez:" Minden akadályt összetörök!"

Május 20-án született 1944-ben Joe Cocker, és 1946-ban Cher. Ezen a napon született 1957-ben Lucelia Santos, vagyis Isaura, a brazil szappanoperák legendája. A fehér rabszolganő felszabadítására még a magyar nyugdíjasok is gyűjtöttek a 80-as években, talán akkor még több volt a bugyellárisban...

2008-ban ezen a napon halt meg Raksányi Gellért, a gazdagréti lakótelep közkedvelt "Kutya bácsija". Az 1925-ben született Raksányi Kossuth- és Jászai díjas művész, a Nemzet Színésze volt. Eszembe jut róla egy történet, amit ő maga mesélt el egy televízióműsorban. Egy éjszaka kissé kapatosan rótta a pesti körutakat, amikor összetalálkozott kollégájával, Gyenge Árpáddal, aki szintén kiváló karakterszínész volt. Gyenge akkor már alig állt a lábán, kissé előrébb tartott a mulatozásban. Már járni sem tudott, ezért mit volt mit tenni, Raksányi a nyakába vette, így indultak a Búsuló Juhász nevű szórakozóhelyre. A bejáratnál azonban a portás szaktudása magaslatán azonnal felmérte a helyzetet. Megállította Raksányit, és csak annyit mondott neki: " Maga még csak-csak, de a csomag marad."

Címkék: kalendárium, napi, derű, irodalom, május, kultúra