Csütörtök hajnalban a Boldogasszony zarándokvonat kelt útra, pénteken pedig a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi kettő egy szerelvényként közlekedik Budapesttől, Románia területén is a Mátyás Király Mozdony vontatásával.


A csütörtök hajnali 5 óra 50 perckor, a Budapest-Nyugati pályaudvarról indult Boldogasszony Zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda szervezésében, a MÁV Nosztalgia Kft. aktív közreműködésével kelt útra. A vonatúton mintegy 800 zarándok vesz részt.

vonat


2013. május 17-én 0 óra 50 perckor Szombathelyről indul a Csíksomlyó Expressz, melyet Budapest-Keleti pályaudvaron összekapcsolnak a Székely Gyorssal, s egy vonatként, a Mátyás Király Mozdony vezérletével közlekedik tovább. A vonatot hagyományosan az Indóház Kiadó és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezi.

vonat

A közös szerelvény – melyet a MÁV-START állított ki, valamint a szervezők megbízásából gondoskodik a közlekedtetéséről – Budapest-Keleti pályaudvarról 5 óra 15 perckor indul tovább. A vonatot a MÁV Csoport külön erre az alkalomra feldíszített mozdonya vontatja: a MÁV Zrt. és az utazás szervezői Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tisztelegnek a fekete-aranysárga színekben felmatricázott járművel. A vonat útközben rövid időre megáll Kolozsváron, ahol az utasai a helyi magyarsággal közös ünnepség keretében, a vasútállomáson emlékeznek meg a város szülöttéről, Hunyadi Mátyásról.

További részletek
a Boldogasszony Zarándokvonatról:


Címkék: emlékeznek, zarándok, Csíksomlyó, búcsú, vonat, kultúra