Az ország számos pontjához hasonlóan Kaposváron is ünnepi misékkel és istentiszteletekkel emlékeznek meg az egyházak a Szentlélek eljövetelének ünnepéről. Az ünnephez számos vallási- és néphagyomány kötődik, ilyenek például a pünkösdi királyválasztás, a tavasz köszöntése és egyéb párválasztó szokások.

A vallási ünnep mellett a hosszú hétvége számos programmal várja az aktív pihenésre vágyókat megyénkben.

Május 17-től, pénteken és szombaton a XXI. Katonazenekari Fesztivál térzenei forgatagát élvezhetjük, amennyiben a Fő utca és környékén sétálunk.

A Katica tanya egész hétvégén új és a már jól megszokott programokkal várja a kicsiket és nagyokat, ahol a Jeles napok kapcsán a pünkösdöt és a mesterségek napját ünnepelheti együtt a család.

Május 18-án a játszóház mellett, pünkösdi király- és királynéválasztáson vehetünk részt a Töröcskei Közösségi Házban.

siofoki viztorony

Pünkösdölő szezonnyitó a 150 éves fürdővárosban Siófokon május 17-május 20-ig!

Szombaton délelőtt a Millennium parkban, Kálmán Imre szobránál ezúttal Leblanc Győző veheti át a Kálmán Imre emlékplakettet. Az átadási ceremóniát a Kálmán Imre Műhely növendékei igyekszenek emlékezetessé tenni. A fiatalok a 19. századi fürdőkultúrát korabeli fürdőruhadivat-bemutatóval, mókás jelenetekkel idézik majd meg.

Ezúttal sem maradhat el a színes felvonulás, amely a Millennium parktól indulva jut el a Rózsakertig. A menetben egy igazi különlegesség, 5 fríz lóval vontatott hintó halad majd. A kilométer hosszú menetben veterán autók és motorok, huszárok, kardforgatók táncosok és sportolók haladnak majd, sőt a Hot Jazz Band zenészei is lovaskocsira pattannak, akik zenéjükkel fokozzák a díszmenet hangulatát.

A kikötőben Tarlós István, Budapest főpolgármestere adja Balázs Árpád siófoki városvezetőnek a nyári fővárosnak járó kulcsot. Ezúttal tehát nemcsak az átadási ceremónia számít szimbolikusnak, hanem az átadó személye is, hiszen arra még nem volt példa, hogy a „Nyár Fővárosának” Budapest első embere adja át a stafétát azokra a meleg hónapokra, amikor az ország központjává a Balaton-partja válik.

A szezonnyitó programjai a múlt megidézését is lehetővé teszik Siófokon, századelőt idéző vurstlival, fotókulisszával, huszárokkal.  A vendégeket mindezen túl nem mindennapi látványossággal várják a szervezők. Május 18-án a megnyitó ünnepséget követően 200 darab lufi emelkedik a magasba. A sötétkék ballonok mindegyike értékes ajándékokat rejt, amelyekért érdemes lesz követni a lufik útját, hiszen a szerencsés megtalálók akár siófoki szállodai hétvégét vagy éppen wellness belépőket nyerhetnek. 

A szezonnyitó programjainak központi helyszínén, a kikötőben a vendégek egy alkalmi postahivatallal is találkozhatnak, ahol a 150 éves fürdővárosi múltat megidéző bélyeggel és alkalmi bélyegzővel ellátott küldeményt adhatnak fel.

A négynapos rendezvény persze számos zenei csemegét is tartogat. Május 18-án, azaz szombaton este Belga koncerttel várják a szervezők a bulizni vágyókat, míg vasárnap a fiatalok egyik kedvenc zenekara a The Carbonfools lép fel. A szervezők persze az idősebb korosztály zenei ízlésének is igyekeztek eleget tenni, így pünkösd hétfőn Kovács Kati és a No Commerce szórakoztatja a közönséget.

Siófok

A Nemzeti Vágta Balatoni Előfutamát rendezik szombaton Balatonlelle-Rádpusztán 11 órától várják kísérő programok az odaérkezőket!

Nemzeti vágta

Vasárnap és hétfőn a Szennai Skanzenben folytathatjuk a pünkösdölést, ahol az akadályverseny résztvevői közül fog kikerülni az idei pünkösdi király. Az ügyes kezűek ezalatt kézműves programokon vehetnek részt, kitáncolhatják a májusfát vagy megkóstolhatják a skanzen ételkülönlegességeit.

Szenna pünkösd


Vasárnap 11-től pünkösdi eljegyzésre vár szerelmespárokat Badacsonyba a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, hogy a Rózsakő-legenda alapján ott jegyezzék el egymást, és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített eljegyzési borral; jelentkezni péntekig lehet. A helyi plébános áldása után pünkösdi menet indul lovas kocsikkal, útközben a pünkösdöt köszönti énekkel, tánccal a Badacsonytördemic Táncegyüttes. A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket. A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Vasárnap 11 órától "Minden, ami szamár!" - címmel különleges porgramokra várják az érdeklődőket a rádpusztai Csárda és Szabadidő Centrumba! Lesz Onogur Hagyományőrző Egyesület íjász és közelharci fegyverbemutató, Szamár szépségverseny, Csacsi "Ki mit tud?", és Csacsi galopp verseny - meglepetés szamaragolókkal! A sztárvendégek pedig:  Kárász Róbert (műsorvezető- TV2),  Tóth Szabolcs (Sugarloaf), - Talán Attila (Megasztár), Nagy Kristóf "Bozont" (Megasztár),  Torres Dani (Megasztár), és Baronits Gábor (színész - Jóban Rosszban).

Balatonföldváron májusfakitáncoló vigasság lesz szombaton és vasárnap!

A részletek!

BALATONFÖLDVÁR - KIKÖTŐ, JUBILEUMI TÉR, SPORTPÁLYA
Május 18.
Dél-Balatoni Táncház a közösségi házban
16.00-18.00 Aprók tánca
18.00-01.00 Táncház, zenél a Dió Banda
Május 19.
14.00 Népi játékos próbatételek gyerekeknek a Pünkösdi Király és Pünkösdi Királyné címért a kikötőben Varázshangok játszóház kicsiknek
16.30 Néptáncosok felvonulása a kikötőből a Sportpályára
17.30 "Perdülj táncra" néptáncbemutatók a Sportpályán
18.30 Kolompos koncert
19.30 Májusfa döntés táncházzal

BALATONFÖLDVÁR - KIKÖTŐ, JUBILEUMI TÉR, SPORTPÁLYA

Rendező: Bajor Gizi Közösségi Ház

Május 18.

Dél-Balatoni Táncház a közösségi házban

16.00-18.00 Aprók tánca

18.00-01.00 Táncház, zenél a Dió Banda

Május 19.

14.00 Népi játékos próbatételek gyerekeknek a Pünkösdi Király és Pünkösdi Királyné címért a kikötőben Varázshangok játszóház kicsiknek

16.30 Néptáncosok felvonulása a kikötőből a Sportpályára

17.30 "Perdülj táncra" néptáncbemutatók a Sportpályán

18.30 Kolompos koncert

19.30 Májusfa döntés táncházzal

BALATONFÖLDVÁR - KIKÖTŐ, JUBILEUMI TÉR, SPORTPÁLYARendező: Bajor Gizi Közösségi Ház Pünkösd alkalmával is változatos programokkal várják az érdeklődőket.Pünkösdölő - Májusfa kitáncoló vigasság BalatonföldváronMájus 18.Dél-Balatoni Táncház a közösségi házban16.00-18.00 Aprók tánca18.00-01.00 Táncház, zenél a Dió Banda Május 19.14.00 Népi játékos próbatételek gyerekeknek a Pünkösdi Király és Pünkösdi Királyné címért a kikötőben Varázshangok játszóház kicsiknek 16.30 Néptáncosok felvonulása a kikötőből a Sportpályára17.30 "Perdülj táncra" néptáncbemutatók a Sportpályán 18.30 Kolompos koncert 19.30 Májusfa döntés táncházzal

Címkék: előttünk, pünkösdi, hosszú, pünkösd, hétvége, kultúra