Ma ünneplik névnapjukat az Ivettek és Fridák. Ma fújja el a szülinapi tortáján az 52 szál gyertyát George Clooney, és ma 61 éves a francia komikus színész, Cristian Clavier, aki például a " Jöttünk, láttunk, viszamennénk" című filmben alakított emlékezeteset.

Ezen a napon született Sigmund Freud, a róla elnevezett pszichológiai módszer atyja. Tudták, hogy kezdetben azzal vádolták, hogy gazdag gyárosok hisztérikus leánygyermekeire specializálta magát, hogy megnyíljon a papák pénztárcája? Május 6-án látta meg napvilágot Orson Welles, egy igazi aranypolgár, akinek megadatott, hogy egy egész földrésszel hitesse el hitelesen rádiójátékával: "Támad a Mars!"        

1871-ben május 6-án született Christian Morgenstern német költő, aki a Hal éji énekével forradalmasította az akusztikus lírát. Egy percre csendben maradok, hogy átérezzem...Tudták, hogy Rudolf Steiner barátja és tanítványa volt?

Hogy rátérjünk a somogyiakra: ezen a napon született Iványi Gründwald Béla festő Somon 1867-ben. A nagybányai művésztelep egyik alapító tagja volt. A "Nihilisták sorsot húznak" című képétől jutott el azután a Balatonnál az alföldi festők stílusával rokon, egyszerű előadású, valósághű tájképekhez. Hiába, ez az öregkor derűje...

1934-ben ezen a napon nyílt meg a közönség előtt a kaposvári megyeháza hátsó épületében berendezett megyei múzeum. Ugyanekkor a vármegyeháza nagytermében díszközgyűlést tartott a 25 éve fennálló Somogy Megyei Múzeum Egyesület.

1928-ban ezen a napon vette bérbe Kaposvár városa a taszári repülőtér kialakítására szánt területet. A Kaposvártól nyolc kilométerre fekvő repülőtér építése 1928 augusztusában fejeződött be. A reptéren nemsokára a polgári légi forgalom is megindulhatott. Évtizedek alatt Kaposvár neve egyberforrt Taszáréval, sokak gondolnak vissza egykori munkahelyükre nosztalgiával, és mi idősebb városlakók visszaidézhetjük, hogyan kapta fel a taszári reptér nevét a világhír a 90-es évek balkáni háborúinak idején. No, ezek az idők már elmúltak, nem jön több amerikai elnök Taszárra, csak a nyár esti árnyék játszhadozhat légihadsereget a bázison. Erről meg eszembe jutott az örök katona, Svejk. Tudták mit mondott az egyik bajtársa, Jurjada szakács, miközben részegen a pöcegödörbe esett? Ezt: "Azért mégis az emberiség örök hivatása és rendeltetése, hogy szelleme által a világmindenség harmóniáján uralkodjék!" Hát ehhez tartom magam.   

Címkék: kalendárium, sorozat, derű, napi, május, kék hírek, kultúra