Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán, a diákoknak a három esszéfeladat közül egyet kell választaniuk.

Minden évben három típusfeladat van a középszintű vizsgán: egy érvelés, egy műelemzés és egy összehasonlító elemzés. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak (a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár) a diákok.

Szövegértési feladatnak a gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán. A most maturáló diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, majd az alapján kell megoldaniuk további kilenc feladatot.

Nem először kapnak nyelvészeti tanulmányt az érettségizők: a 2012 októberi vizsgán Keszler Borbála nyelvész Írásjelhasználat és nyelvi kultúra című munkájának részletét kellett értelmezniük - írja az Eduline.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

A vizsgaidőszak egészen június végéig  tart, összesen 4050-en érettségiznek Somogy megyében, 121 csoportban, 48 helyszínen. 700 felett van az emelt szintű érettségit választó diákok száma, ők Kaposváron, Barcson illetve Siófokon tehetik le az érettségi vizsgát.”

Juhász Tibor megyei kormánymegbízott 2013-ban is védnökséget vállal az érettségik sikeres  lebonyolításáért. A hivatal két telefonszámot is üzemeltet a vizsgaidőszakban, ezt pedagógusok, diákok és szülők egyaránt hívhatják, ha kérdésük, bejelentésük van az érettségivel kapcsolatban.

A kormánymegbízott kiemelte, a Somogy Megyei Kormányhivatal biztosítja az érettségik zökkenőmentes lebonyolítását. A hivatal két számon (20/256-08-49, 82/502-831), 7 és 19 óra között várja a vizsgákkal kapcsolatos bejelentéseket, kérdéseket, tanártól, diáktól és szülőtől egyaránt.

Címkék: vizsga, magyar, érettségi, diák, iskola, kultúra