Vidnyánszky Attila terveiről a Magyar Távirati Irodának mesélt. Az MTI azt írta: a Magyar Teátrumi Társaság és az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának elnöki posztjáról már biztosan távozik a Nemzeti leendő direktora, aki a közelmúltban Rátóti Zoltánnal együtt a Kapos Televízió vendége volt.

Mint mondta, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetői pozíciójáról még nem döntött, azt azonban elárulta: osztályát mindenképpen tovább viszi.

Szólt arról is, hogy 2014-re szeretné növelni a Nemzeti Színház költségvetését. Elmondta: egy nemzetközi színházi fesztivál megvalósításának támogatására már ígéretet kapott a kulturális kormányzattól. A seregszemlén a tervek szerint 7-8 külföldi előadást és magyarországi produkciókat mutatnának be. Kiemelte: a Nemzeti Színház saját gyártó műhelyeinek létrehozására további források bevonására van szükség, ez mintegy 150 millió forintot jelentene. A műhelyek újraszervezése ugyan sokára térül meg, de a hagyományápolás miatt érdemes megvalósítani ezt a tervet – tette hozzá. Szerinte a színházi technika felújítására, korszerűsítésére is hasonló összegre lenne szükség. Mint mondta, a szűk költségvetés, az elvonások miatt eddig erre nem juthatott pénz. Felidézte, hogy míg Schwajda György mintegy 2,2 milliárd forintból, addig Alföldi Róbert 995 millió forintból gazdálkodhatott egy évben.

A jövő évadban rendező alkotók – Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov – mellett a második szezonban Rimas Tuminas, Andrej Mogucsij, Valere Novarina, Valerij Fokin rendezőre is számít a leendő igazgató.

Az eddigi társulatból Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Söptei Andrea, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Újvári Zoltán marad a színháznál. Új tagként Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Horváth Lajos Ottó, Kristán Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Rácz József, Revicky Gábor, Schnell Ádám, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tóth László, Trill Zsolt, Varga József és Földes László Hobo érkezik.

A színház tervezett felszenteléséről szólva elmondta: minden egyháznak felajánlotta ennek lehetőségét.

forrás: MTI

Címkék: Nemzeti, vidnyánszky, osztály, lemond, igazgató, kultúra, színház, Kaposvár