Ennek érdekében már a roma szakkollégium is megalakult a Kaposvári Egyetemen. A felmérések szerint a cigányok többsége csak 8 általánossal rendelkezik. Csupán 1 százalékuk tud lediplomázni. És közöttük a legnagyobb a munkanélküliek aránya.  

Vállalati gazdaságtant tanul éppen Orsós Anita. A roma származású lány 3.éves a Kaposvári Egyetemen gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon. Gyermekkorában boltosnak készült és álmodni sem mert az egyetemről. Szüleinek ugyanis csak 8 általánosa van. Azt mondja: nem bánta meg a sok tanulást.

2012-ben dolgozta ki a roma stratégiát az egyetem, a többi között azért, hogy az ide jelentkező roma hallgatókat támogassa. A felmérések szerint ugyanis csupán 2%-uk kerül be a felsőoktatásba, minden 2. azonban lemorzsolódik. A roma szakkollégium is őket támogatja.

- Többes célja van. Van egy tudományos célja, tehát a kutatás. De ugyanígy van egy roma felzárkózást segítő célja is, ami azt jelenti, hogy a diákok visszamennek iskolájukba - mondta a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese, Kovács Zoltán.

Így ösztönzik az ott élőket a tanulásra. A szakképzésben is kidolgoztak programot a hátrányos helyzetűeknek. Intenzív képzést nyújtanának amivel könnyen és gyorsan el tudnak helyezkedni.  

- Aki a 16. életévét betöltötte, és aki a 8. osztályt elvégezte azok számára kínálnánk okj-s képzéseket. Elsősorban a szolgáltató szektorban,  építőipari szektorban, de nem kizárt a gépészeti szakmacsoport sem - mondta a Somogyi TISZK ügyvezetője, Szamos Lóránd.

A hátrányos helyzetűekre a munkaügyi központ is külön figyelmet fordít. 2015-ig 5 ezer embert juttatnának munkához ebből a társadalmi rétegből.

- Itt országosan kb. 100 milliárd forintot költ erre a nemzeti foglalkoztatási szolgálat. És Somogy megyében ez több mint 5 milliárd forintot jelent - mondta a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Szikra László.

A mai Regionális Roma Stratégiai tanács ülésén, kiemelték: az új program erénye, hogy egymásra épül a gyermekkortól egészen a felnőttkorig, az elhelyezkedésig.

Címkék: egyetem, diploma, roma, iskola, kultúra, kaposvár