A Mura és a Dráva vízgyűjtőjén rekord mennyiségű hóvízkészlet 5,925 km3 hó van (Eddig mért maximum 4.830 km3, az áprilisban mért maximum 1,770 km3). A hóolvadásból ritkán alakulnak ki szélsőséges árvizek, mert az olvadó hó általában visszahűti környezetét. Ebben a késő tavaszi időszakban és ilyen mennyiségű hókészlet mellett azonban az olvadási folyamatokra kevés tapasztalat van. Ezért a vízügyi szolgálat folyamatosan készül az árvíz fogadására.


A Mura 46,8 km hosszú, magyarországi partja mentén 43,36 km hosszú árvízvédelmi töltést épült ki. Ezek a töltések védik Murakeresztúr, Molnári, Tótszerdahely, Letenye, és Murarátka településeket, viszont Muraszemenye nyílt ártéren fekszik, amelyet nem véd állami védvonal.
A Zalai Hírlapnak Stefanec Mária Muraszemenye polgármestere elmondta, hogy szombaton Hercsel Róberttel a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG) szakaszmérnökével áttekintették a község védelmi tervét, bejárták a védelmi rendszereket. A vízügyi szakember közölte, hogy szombaton egy írásos javaslat is készült Muraszemenyén, amely az esetleges káresemények bekövetkezésekor ad útmutatást a helyi védekezésben. A NYUDUVIZIG vízügyi mérnöke biztosította Muraszemenye polgármesterét arról, hogy szervezetük a védekezéshez maximális segítséget nyújt.


Az intézkedéssorozat folytatódik a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Dráva menti nyílt árterein is, ahol az árvíz lassabban jelenik meg. Itt a már kiépült árvízvédelmi töltések hossza 87,39 km, a folyó teljes magyarországi partja 236,00 km hosszú. Nyílt ártéren 13 település fekszik. Somogyban: Őrtilos, Zákány, Gyékényes, Bélavár, Vízvár, Heresznye, Bolhó, Babócsa, Péterhida, Drávaszentes és Barcs, míg Baranyában Révfalu valamint Drávasztára.
Forrás: zaol.hu

Címkék: árvízveszély, Mur, intézkedés, Dráva, sorozat, kultúra