– December végén hívott fel Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, aki elmondta, hogy madridi nagykövetként ismerkedett meg és került barátságba az akkor Spanyolországban élő Juan Gyenessel és családjával. Tőle kapta ajándékba ezt a képet, s amikor hallotta, hogy emléktáblát állítottunk városunk híres szülöttének, úgy döntött, hogy a kaposváriaknak adja a fotót, mert annak itt, a szülővárosában van a legjobb helye. Ezt ezúton is köszönöm neki – mondta Szita Károly polgármester pénteken délelőtt a Vaszary Képtárban, ahol átadta az alkotást az intézmény igazgatójának.

A fotográfián Bartók Béla és Kodály Zoltán láthatók. A feltehetően az 1930-as években készült kép egy közös madridi koncert szünetében készült. Hogy pontosan mikor, azt a Somogyi Fotóklub elnöke, Hegedűs György kutatja majd fel.

A két zeneszerző a kutatók szerint 1905-ben találkozott egymással először. Bartókra nagy hatással volt Kodály életszemlélete, Kodály pedig elismerte Bartók tehetségét, s az egymás munkája iránti tisztelet mindvégig megmaradt közöttük.

Juan Gyenes 1912. október 21-én Gyenes János néven született Kaposváron. Fotós karrierje 15 éves korában kezdődött, amikor képet készített a ravata­lon fekvő híres festőről, Rippl-Rónai Józsefről, aki szintén Kaposvár szülötte. Később a New York Ti­mes tudósítójaként dolgozott, majd 1940-ben telepedett le Madridban, ahol a spanyol királyi család fotósa lett. Magyarországra 1976-ban tért vissza, s a budapesti Műcsarnokban, majd Kaposváron rendezett kiállítá­st képeiből. 1993-ban lett Ka­posvár díszpolgára. A művész ra­gaszkodott hozzá, hogy minden róla szóló cikk, kiadvány, interjú így kezdődjön: „Született Kaposváron, Magyarországon.” Büszkén vallotta: „Én magyarul gondolkodom, számolok és álmodom.” 1995. május 18-án 83 éves korában hunyt el.

Kaposvár Város Önkormányzata 2012. augusztusában 121 fotóját bemutató emléktárlattal tisztelgett a világhírű fotóművész emléket előtt, december elseje óta pedig emléktábla díszíti Ady Endre utcai szülőházának falát.

Címkék: Bartók Béla, Kaposvár szülötte, Kodály Zoltán, Juan Gyenes, Szita Károly, fotó, kultúra