Csató László, a kaposvári önkormányzat tanácsnoka a művész kalandos életútjának ismertetésekor hangsúlyozta: "Gyenes Jánost mi magyarok, Juan Gyenest a spanyolok tudják magukénak, s ez így van jól".

Gyenes János Kaposváron született. Már 14 éves korában fényképezett, tanára e téren Holzer Félix kaposvári fotográfus volt. 1928-ban tett fényképész szakvizsgát Győrben, ahol le is telepedett. 1930 és 1937 között a Színházi Élet című lap fotóriportere volt, zenei és társasági eseményeket fényképezett Budapesten és Bécsben. Fotózta – többek között – Bartókot, Kodályt, Lehárt, Furtwänglert, Prokofjevet és Toscaninit, és ő készítette Kaposváron Rippl-Rónai József utolsó fényképét a halálos ágyán. 1936–1937-ben Londonban és Párizsban élt. 1938-tól a New York Times kairói tudósítója volt. 1940-ben Madridban telepedett le, a Campua című lap munkatársa lett. 1948-ban nyitott fotóstúdiójában megfordult Dalí, Picasso, Miró, Fudzsita, Karajan, Rubinstejn, Chaplin és sokan mások a korszak művészi életéből. A spanyol királyi család hivatalos fotósa lett, az általa készített fényképek spanyol bélyegekre és pénzekre is felkerültek. Életműve több mint 10 millió felvételt tartalmaz, 13 fotóalbuma jelent meg.

Juan Gyenes emléktábla


Beválasztották a Spanyol Királyi Képzőművészeti Akadémia tagjai közé. 1962-ben – édesapja emlékére – díjat alapított fiatal spanyol hegedűművészek számára (Premio Isidoro Gyenes-díj). 1993-ban Kaposvár díszpolgárává választották.

Juan Gyenes emléktábla avatás

Címkék: Spanyol Nagykövetség, Juan Gyenes, emléktábla, avatás, Kaposvár, kultúra