- Olyan Magyarországot, olyan Kaposvárt kell építenünk, ahol a világ legtermészetesebb módján egyszerűen jó érzés élni – mondta ünnepi beszédében Szita Károly polgármester kedden este a Szivárvány Kultúrpalotában.

- A szabadságharcosok nem csak beszéltek a szabadságról és a szabadság megőrzéséről, hanem tettek is érte. Kimondták azokat a szavakat, amelyeket tilos volt kimondani. Szenvedésben és megbélyegzésben részesültek csak azért, mert kiálltak teljes életükkel az igazság mellett, de ez az igazság nem eresztette el őket többé. Ők tudják milyen az, amikor a felismert igazság átalakítja az ember életét. 1956 azonban nem csak azok életét alakította át, akik átélték a forradalmat. Mindannyiunk élete megváltozott.” – mondta ünnepi beszédében Kaposvár polgármestere.

Ez a forradalom szüleink, nagyszüleink forradalma volt, s épp ezért mondanivalója az ő személyes történeteikben rejlik – hangsúlyozta Szita Károly. - „Akik ott voltak és átélték az eseményeket, ugyanilyen méltósággal haltak meg örök érvényű eszmékért, vagy éltek és harcoltak értük tovább. Illő tisztelettel és alázattal kell fejet hajtanunk ezek előtt az emberek előtt, akik életüket áldozták Magyarország jövőjéért. Köszönjük meg szüleinknek, nagyszüleinknek, hogy a forradalmat követő években és évtizedekben is volt bennük elég hit, életerő és remény ahhoz, hogy tisztességben felneveljék a forradalom után született nemzedékeket.” – tette hozzá.

emlékérem

A gálaünnep keretében adta át Szita Károly polgármester a „Szabadságért Kaposvár Emlékérmet”. A kitüntető címet az kaphatja meg, aki példaértékű magatartásával, emberi helytállásával, elhivatott művészeti, közéleti munkásságával hitet tett a nemzeti szabadság eszméje mellett. Az átadáson Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott: a díjak értelme, hogy példaként állítsuk a nyilvánosság elé azokat, akik egykor harcoltak az igazságért… és ezt a harcot azóta is folytatják, csak egy sokkal szelídebb módon, csupán azzal, hogy léteznek és mindig emlékeztetnek minket arra, milyen fontos dolgot tettek akkor.”

Az emlékérmet idén Fónay Jenő, 1956-os szabadságharcos, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének alapító elnöke kapta. A kaposvári születésű Fónay Jenő a Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnoka volt, a forradalmat követően letartóztatták, majd első- és másodfokon is halálra ítélték. Végül – a Széna téri csoportból egyedüliként – kegyelmet kapott és 1963-ban szabadult.

A „Szabadságért Kaposvár Emlékérem” bronz plakett Gera Katalin alkotása.

Címkék: gálaünnep, bronz plakett, Fónay Jenő, Szabadságért Kaposvár Emlékérem, kultúra, Kaposvár