Mint arról korábban beszámoltunk: Kaposvár lesz a fenntartója a Rippl-Rónai Múzeumnak és a Rómahegyi villának, valamint a megyei könyvtárnak. A múzeum tagintézményeinek a sorsa még kérdéses.

A kedden véglegesített listából kiderül, hogy a somogyi Zichy Mihály emlékház a Szépművészeti Múzeum filiáléja lesz és a Somogy megyei Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt pedig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum veszi át.

Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy keddi sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés hétfőn 244 igen szavazattal elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását. "Reményeink szerint az új törvény hosszú évekre fogja meghatározni a vidéki közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer kereteit" - fogalmazott.

A változtatás szerint 2013. január 1-jétől a megyeszékhelyek fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak, amelyeket a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény helyezett állami tulajdonba 2012 januárjától. A kisebb településeken működő, korábban megyei fenntartású muzeális intézmények jövőre a székhely szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek.

Az önkormányzati fenntartású, de megyei hatókörű múzeumoknak továbbra is el kell látniuk megyei feladataikat, az állam azonban ezt 2,4 milliárd forinttal fogja finanszírozni.

L. Simon László beszámolója szerint az önkormányzatok fenntartásába adott múzeumok ingó és ingatlan vagyona egyelőre állami tulajdonban marad, de azt térítésmentesen használhatják. A működési tapasztalatok összegzése után az ingatlanok tulajdonjogát is érdemes lehet később átadni, eladni vagy elcserélni az önkormányzatokkal - vélekedett.

(MTI)

Címkék: múzeumok, közgyűjteményi törvény, könyvtárak, önkormányzat, Somogy, kultúra