Dsida jenő egyik versével nyitották meg a 23. Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozót. Idén 5 határon túli településről több mint 60 gyerek érkezett Mesztegnyőre. Többen közülük már évek óta visszajárnak.


- Minden évben összegyűlik ez a baráti társaság. Ez úgy 6-7 fős. És itt eltöltünk pár napot. És ez nagyon fontos az ember életében, hogy legyenek olyan pillanatai, amikor legalább egy évben egyszer, de együtt tud 6- mondja Józan László, a kárpátaljai Mezővárról.  
A tábor célja összefogni a Kárpátalja magyarságát.


A Mesztegnyői Faluház vezetője, Kövesdiné Panyi Antónia azt mondja: nekik azt az értéket kell képviselnie, hogy a magyarságnak a szellemiségét, a nyelvet, a kultúrát a közös gyökereket felkutassák, és ezt ébren tartsák.


A fiatalokat több tucat előadás várja a héten. A többi között Mindszenty bíborosról, Kossuth Lajosról és 4. Károlyról tanulhatnak. A történészek szerint a múlt ismerete nélkül nehéz eligazodnai a mai világban.


- Ezek a gyerekek valahol pluszt adnak és pluszt adnak. Mások járnak a discoba, ide, oda, amoda ezek a gyerekek meg kutatnak a múltjuk után, kutatnak a szülei, felmenői után  - mondja az Országos Honismereti Szövetség titkára, Bartha Éva.


A sok sok ücsörgés után ma a nagyszakácsi Királyi Szakácsok verseny győztese, Molnár Vilmos látta vendégül a csapatot és cecei ördöglángossal ízesítette meg a gyerekek napját.

Címkék: fiatallal, Mesztegnyőn, honismereti, tábor, kultúra