Kecskesajtot én biztos nem kérek – ágál egy fiatal nő az egyik sajtkészítő mesternek. Kóstolja csak meg, kellemesen fog csalódni. Mi csak friss kecsketejből készítjük a sajtjainkat és ez az ízén is érződik, fejés után a tej rögtön a sajtkészítőhöz kerül – érkezik a válasz Krupenszki Lászlótól, aki persze nem akar senkit rábeszélni arra, hogy olyan sajtot kóstoljon, ami nem felel meg az ízlésének, de azért azt hozzáteszi: tapasztalataik szerint az előítélek az ízlelőbimbókra is hatással vannak. – Számtalanszor előfordult, hogy kóstoltattam, és a vendég, aki előtte hadakozott a kecskesajt ellen, mondván, ő azt ugyan nem szereti, elégedetten mormogott, miközben a szájában forgatta a sajtot, úgy hogy azt hitte tehéntejből készült.

A sajtos stand legfelső polcán egy nyolc kilós guriga vár felvágásra. A gyönyörű sárga teliholdról kiderül: elkészítéséhez mintegy 100 liter tejet használtak. – Egy kilónyi érett sajthoz minimum 10 liter tej szükséges – érkezik a szakértő magyarázat, ami még csak kulisszatitoknak sem minősül, hiszen a sajtkészítők nem tartják hét pecsét alatt a gyártási részleteket, tudásukat egymás közt és a publikummal is szívesen megosztják.

Az egyik vevőnek rókagombás érlelt kecskesajtot kínál a mester azzal a háttérrel, hogy ez a finomság legalább hat hónapig érik, és a rókagomba enzimjeinek köszönhetően fél év elteltével lesz hasonlatos a parmezánhoz. A kínálatban szerepel még többek között hortobágyi gyógynövényes érlelt sajt, de ott vannak a különböző fűszernövényekkel megbolondított, lágy sajtok vagy éppen a pásztorsajt, ami küllemében leginkább kenyérre emlékeztet. Slágerszámba mostanság a bükkfán füstölt parenyica megy, ez az egyik legkelendőbb.

A kikötői sajtos pultoktól néhány lépésnyire a Stelázsi polcai előtt találjuk magunkat, ahol kolbászok függeszkednek, kézműves szörpök és lekvárok sorakoznak. A finomságok jól megférnek az antikváriumi könyvek mellett, amit az árus ars poeticája hamar megmagyaráz. Táplálék a testnek és a szellemnek.

A fesztivál boros pultjai mögött szép magyar borokat kínálnak. A termelők az ország különböző pontjairól érkeztek.  Az egyik boros házon messziről tetszeleg a felirat: a gyönyört itt mérjük. Pikantériája ez esetben legfeljebb a gyönyör névre keresztelt, édes bornak van, ami igazi különlegesség az I. Siófoki Sajt, Bor és Jazz Fesztivál kínálatában.

Az ízek harmóniáját szombat estig a jazz ritmusai egészítik ki. A színpadon ma este Kozma Orsi énekel, augusztus 11-én szombaton pedig Malek Andrea lép fel.

Címkék: boros, hétvégéig, jazz, Siófok, bor, fesztivál, kultúra