A ponthatárok a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu-n lesznek elérhetők, illetve böngészhetők majd a Facebookon is. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, az általuk megjelölt szakok ponthatárairól a hivatalos kihirdetést követően SMS-ben kapnak értesítést.

A pontszámokat egy matematikai algoritmus segítségével határozzák meg, amely a keretszámokat és az intézmények kapacitását, a jelentkezők összpontszámát, illetve a megjelölt képzések sorrendjét figyelembe véve számítja ki az eredményeket.

Minden jelentkező csak egy helyre kerülhet be: az általa felállított sorrendben arra a képzésre, ahol felvételi összpontszáma először éri el a megállapított ponthatárt. Ha a jelentkező összpontszáma minden jelentkezési helyén alacsonyabb, mint a megjelölt képzések ponthatárai, ebben az eljárásban nem vehető fel egyetlen szakra sem. Leghamarabb az augusztusi pótfelvételikor próbálkozhat újra.

A ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal vezetőinek, szakembereinek közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésével születnek meg. Az Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt algoritmust biztosítja.

A besorolási döntésről - azaz, hogy melyik intézmény mely képzésére kerültek be és hová nem - az Oktatási Hivatal július 24. után minden jelentkezőt levélben tájékoztat. Azokat pedig, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola is - szintén írásban - értesíti.

Az idei évben változás, hogy az elérhető felvételi pontszám 480-ról 500-ra módosul, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.

Idén csaknem 110 ezer diák jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82.661-en jelentkeztek nappali képzésre. Levelező képzést a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen. Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11.421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok - írja az MTI.

Még soha ennyien nem jelentkeztek a Kaposvári Egyetem színész szakára, mint idén. Több mint 400 fiatal szeretne bekerülni a 15 helyre, azaz 26-szoros a túljelentezés.

Kaposváron a legtöbb jelentkező a pedagógiai kar gyógypedagógus képzésére van.

A Kaposvári Egyetemre több mint 2400-an jelentkeztek. Az egyetem Állattudományi Karára a legtöbben állattenyésztési mérnöki szakra jelentkeztek, öszesen 131-en. A Gazdaságtudományi Karon a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak volt a legnépszerűbb. A korábbi évekhez hasonlóan a Művészeti Karon színművész szakra, jelentkeztek a legtöbben, csaknem 400-an. Az egyetem Pedagógia Karán pedig a gyógypedagógus képzés volt a legnépszerűbb, csaknem 200-an adták be ide jelentkezésüket.

Országosan a jelentkezők kétharmada e-felvételizett, a legtöbben a műszaki képzési területet választották, a legnépszerűbb szak a gépészmérnöki volt. Az egyetemek közül az ELTE, a főiskolák közül pedig a BGF vonzotta a legtöbb jelentkezőt.

legnépszerűbb szakok felvételi

Címkék: bekerülés, nyilvánosság, felvételi, felsőoktatás, ponthatár, kultúra