A Siófok Fő terén mintegy 5 milliárd forintos beruházással épült szórakoztató- és bevásárlóközpont a Sió Ingatlan Invest Kft., az Erste Ingatlan Kft. 100 százalékos tulajdonában álló cég beruházásában valósult meg.

Sió


Jelentősen megváltozott városkép fogadja azt a látogatót, aki az utóbbi időben nem járt a Balaton-part, s az ország idegenforgalmilag egyik legjelentősebb városában. Az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében az egész belváros megújult, ennek egyik - építészetileg is meghatározó - eleme az egykori Sió Áruház helyén épült bevásárlóközpont.

Sió

Miután egy kisváros centrumáról van szó, a beruházók szempontjai szerint nem elég csupán a hagyományos "pláza szerepeknek" megfelelni. Ez a hely egy találkozási pont, egy igazi belvárosi áruház, amely a városban lévő összes funkciót be tudja tölteni a szolgáltatás, a kereskedelem, a szórakozás és a kultúra szempontjából is. A több településen tapasztalható városszéli bevásárlóközpontok helyett ez az épület a belvárosba vonzza az ott lakókat, oda látogatókat.

Sió

A ház töltöttségi szintje jelenleg nem éri el a nyitásra tervezettet, mert a gazdasági nehézségek miatt a kereskedelemben korábban tapasztalt terjeszkedési láz megtorpant. Sokkal lassabban, megfontoltabban születnek meg döntések, de jelenleg is több lehetséges bérlővel folynak tárgyalások. Ennek ellenére sikerült Siófokon, sőt a régióban is újdonságnak számító márkákat a városba csábítani, például jelen van a világszerte ismert ruhamárka, a H&M, de a Deichmann, a Coffeshop Company, az Alexandra könyv és boráruház, illetve az Intersport is a Sió Plázát választották. A nyitás mellett szólt az az érv is, hogy Siófokon évek óta nagy igény mutatkozott egy korszerű mozira, a plázában pedig kéttermes, az ország legmodernebb 3D-s, 4K-s rendszerű moziját alakították ki. Továbbá a mintegy 17 ezer négyzetméter összterületű épület és a Fő tér alatt 200 férőhelyes mélygarázs kapott helyet, mentesítve ezzel a belvárost az autóforgalom alól.

Sió
Az épület egyedi, XXI. századi külső megjelenésében partner volt a város önkormányzata is, ahol közös gondolkodással egyet értettek abban: egyedit kell alkotni. Nem hagyva figyelmen kívül természetesen a város múltját: az épületet a Kálmán Imre sétány felőli oldalról nézve az eredeti állapotába felújított Sörbár gyakorlatilag a XX. és XXI. század harmonikus, előremutató találkozása. Az A4 Stúdió által tervezett különleges pláza építészeti körökben nagy elismerésnek örvend: az Atlas of World Architecture beválasztotta a 2009-2012 között épült legjelentősebb 400 épület közé a világon.


Sió


A MEGNYITÓ HÉTVÉGE PROGRAMJA

június 23. szombat

17-18.óra A Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek koncertje

18. óra: Capoeira és brazil tánc bemutató

19.30. óra: Zséda nagykoncert

21.30. óra: Tűztánc
22. óra: Utcabál

június 24. vasárnap

9-12: Kézműves foglalkozások, játékok gyerekeknek a Sió Plázában

10. óra: Napvirág zenekar koncertje

Címkék: megnyitotta, programmal, kapuit, csütreötkön, Plaza, Sió, kultúra