Ezt a mennyiséget a tavaly októberben, 13 város 278 oktatási intézményében indult nagyszabású környezetvédelmi programban gyűjtötték a gyerekek. A több mint 53 000 gyermek részvételével most lezárult program célja az volt, hogy felhívja a gyerekek, szüleik és a pedagógusok figyelmét arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. A gyerekek a program során szelektíven gyűjtött italos kartondobozok segítségével 1 hektárnyi erdőt, azaz 627 felnőtt fát mentettek meg a kivágástól.

Az IKSZ immár második éve rendezi meg az Italos Karton Gyűjtőprogramot, amelynek eredményeként tavaly 26 tonna, idén pedig 95 tonna tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek vissza a gyerekek. A program sikerét jól jelzi, hogy a tavalyinál háromszor több, összesen 278 intézmény kapcsolódott be a programba 12 városból és 7 budapesti kerületből.

Kaposváron a Damjanich utcai Tagóvoda óvodásai gyűjtötték a legtöbb kartondobozt a II. félévben. 77 fő összesen 1990 kg-ot. A kaposvári óvodások egy év alatt összesen több mint 8000 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze.

Az iskolák közül a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium diákjai gyűjtötték össze a legtöbb dobozt a II. félévben, 447 fő összesen 604 kg-ot.
A kaposvári iskolák egy év alatt összesen több mint 3300 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze.

Az IKSZ a helyi hulladékgazdálkodási cégek szakmai együttműködésével rendezte meg az Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramot Pécsett, Székesfehérváron, Szekszárdon, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Veszprémben, Siófokon, Szegeden, Kaposváron, Tiszafüreden, Dunakeszin és 7 budapesti kerületben, ahol egész tanévben gyűjthették a gyerekek az italos kartondobozokat. Az összegyűjtött mennyiségért cserébe az intézmények lépcsőzetesen emelkedő díjazásban, valamint minden tonna (1 000 kg) begyűjtése után 100.000 forintos különdíjban részesülhettek, így akár több százezer forinttal is kiegészíthették költségvetésüket. Mindemellett az országos összehasonlításban létszámarányosan legtöbbet gyűjtő iskola és óvoda is, 100.000 forint különdíjat kapott.

Hazánkban évente több mint 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100 - 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt. Ennek a mennyiségnek azonban csupán 19%-át azaz a családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven, míg a fennmaradó 102 darab, azaz összesen 320 millió doboz a hazai szeméttelepekre kerül. Ebből a mennyiségből mintegy 3 millió doboz juthatott vissza a körforgásba az IKSZ most zárult programjának eredményeként.

Címkék: karton, Damjanich utcai tagóvoda, italos, doboz, Kaposvár, kultúra