Az előadás a gondolatiság, az erős folk-organikus világ, az aktualitás és a színház jegyében született meg - mondta el az MTI-nek ifj. Zsuráfszki Zoltán, a darab rendező-koreográfusa. Mint hozzátette: a táncelőadásban a somogyi kanászok tiszta, egyszerű, kompromisszumot nem ismerő és bátor természetét állítja példaként a mai magyar válságot megélő emberek elé.


A koreográfus szerint bármilyen nehézségek és kihívások között is éljük a mindennapjainkat, ha a hitünk, a közösségeinek, a munkánk, valamint a mindennapi energiáink megmaradnak és tesszük a dolgunkat, akkor mindent át lehet vészelni. Ez a mi emberi tartásunk alapja - vélekedett az alkotó.
A koreográfus ars poeticájaként megnevezett neoautentika a somogyi néptánc és az egyéni kortárs mozgásvilág találkozásából, illetve keveredéséből született meg. Az alkotói folyamatban segédkező Szabó Rubinka és Linczenbold Maximilian somogyi archív felvételekről tanulták meg az eredeti táncanyagot, amelyet a művészek a színpadon rekonstruálnak.


A somogyi táncokat jellemző nemes egyszerűségből merítve a koreográfus egyfajta új kortárs táncnyelvet dolgozott ki: a színpadon ennek a két mozgásvilágnak a folyamatos változását követhetik nyomon a nézők.


Az alkotó számára rendkívül fontos volt, hogy fiatal művészek bevonásával készítse el a darabot. Ennek jegyében kérte fel a zeneszerzésre Csoóri Sándor "Sündit", aki különleges formációt és mai hangzásvilágot hozott létre a produkció számára. A látványtervet és az előadást színesítő filmbejátszásokat Mihályi András készítette. A jelmez-, illetve plakáttervező a fiatal iparművész, Gelesz Hanna volt.


Mint arra a koreográfus rámutatott: a produkciót színpadra állító Idéző Kamara Táncszínház állandóan változó formáció, amelyben különböző tehetségek kapnak lehetőséget a megmutatkozásra, illetve az alkotói folyamatban való együttműködésre. A hétfőn debütáló előadásban Járay Anikó Csilla, Lendvay Zsóka, Marosi Erika, Szabó Rubinka, Rimár Ilona "Iza", Brachna Bálint, Kökény Róbert, Linczenbold Maximilian, Szabó Dániel és ifj. Zsuráfszki Zoltán lépnek színpadra.

Forrás: kultukalandor.hu

Címkék: alkotó, táncszínház, somogyi, nemzeti, Somogy, kultúra