Az intézménybe járó gyerekek fejenként átlagosan 14,5 kg azaz 507 darab italos kartondoboz összegyűjtésével érték el a 100.000 forintos különdíjat

Kaposváron összesen 19 intézmény, 8 iskola és 11óvoda csatlakozott az IKSZ által meghirdetett gyűjtőprogramhoz, a tanév elejétől így összesen mintegy 4500 iskolás és óvodás gyűjtheti a dobozokat napi rendszerességgel. Az IKSZ célja, hogy a programon keresztül rászoktassa az iskolások és óvodásokat, rajtuk keresztül természetesen a szüleiket az italos kartondobozok rendszeres szelektív gyűjtésére.

Az Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramban országosan résztvevő 277 intézményben 58.000 kisdiák és óvodás, 12 városban és hat budapesti kerületben eddig már több mint 57 tonna, vagyis hét városi autóbusz tömegével megegyező italos kartondobozt gyűjtött össze. Az IKSZ minden résztvevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesít, mindemellett pedig minden intézményt, amelyben a program folyamán 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek, 100.000 forinttal jutalmaz az Egyesülés.

„Az egész tanéven át tartó gyűjtéssel szeretnénk a gyerekek és szüleik napi rutinfeladatainak részévé tenni a hulladék, ezen beül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtését” – nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Számunkra is kellemes meglepetés, hogy egyre több olyan intézmény van országszerte, ahol 1 tonnánál is többet gyűjtöttek a gyerekek”- tette hozzá az igazgató asszony.

„Nagyon örülünk ennek az eredménynek, elsősorban amiatt, hogy kézzel fogható eredményei vannak a környezeti nevelésnek óvodánkban” – mondta Sárdi Zoltánné, a Damjanich utcai Tagóvoda vezetője.

A díj átadóján Tóthné Miklós Kati a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. képviselője elmondta, hogy: „A város életében a környezet védelme és a szelektív hulladékgyűjtés kulcs szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a városban begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül. Örömünkre szolgál, hogy a kaposvári intézmények ilyen nagy számban vesznek részt az IKSZ gyűjtőprogramján, és országos szinten is ilyen kiemelkedően teljesítenek.”

Ezt a hulladéktípust Kaposváron a sárga, műanyagos gyűjtőedénybe kell dobni. A visszagyűjtött kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Érdekesség, hogy egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert újra-papírból, mintegy 700 db füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól. Az italos kartonok szelektív visszagyűjtési és újrahasznosítása aránya Magyarországon tavaly 19%-volt, aminek köszönhetően 15.000 fa menekült meg a kivágástól.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

Címkék: Damjanich utcai tagóvoda, italos, karton, doboz, Kaposvár, kultúra