A program még csak a felénél tart, ez a mennyiség jelentősen meghaladja a tavaly – a program egész éve alatt - összegyűjtött 26 tonnát. Az intézmények és a gyerekek lelkesedését jól tükrözi, hogy egy iskolában már több mint 1 tonna italos kartont gyűjtöttek, amiért cserébe hamarosan átvehetik a 100.000 Ft-os különdíjat. A program sikerére való tekintettel, az IKSZ a korábban bejelentett 50 tonnáról, 60 tonnára emeli célkitűzését a gyűjtés mennyiségére vonatkozóan a tanév végéig.

Az IKSZ által meghirdetett program célja, hogy felhívja az óvodások és iskolások, valamint szüleik figyelmét arra, hogy az italos karton csomagolás szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

A programban 12 város és hat budapesti kerület vesz részt, összesen 277 intézményben, mintegy 58.000 iskolás és óvodás gyermek gyűjti szorgalmasan a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Az intézmények az összegyűlt mennyiséggel arányosan díjazásban részesülnek. A programot az IKSZ a helyi szolgáltatók bevonásával Debrecenben, Dunakeszin, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Tiszafüreden és Veszprémben, valamint Budapest X., XIV., XVI., XVII., XVIII., és XIX. kerületeiben hirdette meg a tanév elején.

"Az összegyűjtött mennyiség jól tükrözi, hogy a gyerekek és szüleik egyre környezettudatosabbak és egyre aktívabban vesznek részt az italos kartonok újrahasznosítását lehetővé tevő szelektív hulladékgyűjtésben” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

karton doboz

Az italos kartondobozok minimum 75%-ban jó minőségű papírból készülnek. 1 fából átlagosan 5.300 darab italos kartondoboz készülhet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek által gyűjtött 34 tonna, vagyis körülbelül 1.000.000 darab italos kartondoboz szelektív gyűjtésével mintegy 190 darab fát mentettek meg a kivágástól. Az italos kartonok újrahasznosítása révén 2011-ben több mint 15.000 fa menekült meg a kivágástól. Egy magyar háztartásban átlagosan évente 125 darab italos kartondoboz válik hulladékká, amelyből 23 db kerül a szelektív gyűjtőedényekbe. Az IKSZ célja, hogy 2012 végére 22%-ra emelkedjen a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya Magyarországon.

A programban résztvevő kaposvári óvodák közül a Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvodában gyűjtötték a legtöbb italos kartondobozt, összesen 435 darabot.

A város óvodáiban összesen 1332 kisgyerek 2649 kg italos kartondobozt gyűjtött össze egész évben, átlagosan egy kisgyerek 2 kg-ot.

Kaposvár iskoláiban összesen 3477 gyerek 1180 kg kartondobozt gyűtött.

A legtöbbet a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium diákjai gyűtötték össze, 232 kg-ot.

A kaposvári óvodások és iskolások gyűjtési eredményeit megtalálhatja a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon.

(Forrás: iksznet.hu)

Címkék: óvdák, kartondoboz, iskolák, gyűjtés, helyi, kultúra