Vetődjön az ember bárhova a világban, magyarokkal biztos, hogy találkozik. Vagy étteremben szakácsként, pincérként, vagy üzletben eladóként. A vendéglátás, vagy kereskedelem területén bárhol hasznosítható szakmák alapjait Kaposváron a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzőiskolában lehet elsajátítani.

A szakácsok egy minden igényt kielégítő, 21. századi tankonyhán sajátíthatják el a szakma fogásait. Az étel előkészítésétől, a sütésen, főzésen át, egészen a tálalásig mindent megtanulnak. A szakács szakma után érdeklődő nyolcadik osztályosoknak 3 éves, tizedik osztályosoknak 2 éves képzést tud ajánlani az iskola     

"Az iskolában is nagyon sok mindent lehet tanulni a magyar gasztronómiáról, és az étterem ahova ki vagyunk helyezve, mint gyakornokok ott is sokat lehet tanulni. Én egy német séfnél vagyok ezért a németországi gasztronómiát, meg főzéseket tanulom és az azért jó, mert, ha ki akarok menni külföldre, akkor az iskolában megtanultam a magyar gasztronómiát és a német főzéseket is tudom" - árulta el Szili Balázs szakácstanuló.

A vendéglátás már az étteremajtónál kezdődik. A felszolgáló az, aki fogadja és mindvégig törődik a vendéggel. Díszasztallal várja, leülteti, felveszi a rendelést és kiszolgálja őket. Ezen a szakmaterületen is a nyolcadik osztályosoknak 3 éves, a tizedik osztályosoknak 2 éves képzést tud ajánlani az iskola.           

"Élő munkában gyakorolhatjuk azokat a teendőket amelyeket majd a későbbiek során vagy Magyarországon, vagy külföldön elhelyezkedve végezhetnek a tanulók. Minden körülmény biztosítva van, mind az eszköz, mind a felszerelési állomány a számukra, és olyan körülmények között végezhetik ezt a tevékenységet amilyen az országban kevés helyen található" - mondta a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzőiskola szakoktatója, Kisiván István.

Cukrászként megédesítheted a magad és mások életét.

"Megtalálom magam ebben a szakmában, ki tudom élni a vágyaimat úgymond, ezekben a süteményekben megmutathassam önmagam és azért választottam ezt a szakmát, mert édesanyám szeretett volna cukrász lenni, viszont őneki nem sikerül és minden vágya volt, hogy valaki a családban ezt tovább vigye" - árulta el a cukrásztanuló, Don Anita.

A szakmai képzés olyan magas színvonalú, hogy 2009-ben az iskola egyik tanulója a kanadai Calgaryban megrendezett ifjúsági cukrász világbajnokságon vett részt. Az egyéni érdeklődés mellett sokakat a családi hagyomány hoz erre a pályára.   

A cukrásztanuló, Vörös Zsófia szakmájáról elmondta: "Nekünk családi hagyomány, mert Pécsen a nagymamámnak a nagybátyja kezdte el ezt az egészet, ő nyitotta meg Pécsen az első cukrászdát még, nem tudom hány évvel ezelőtt, és én sokat hallottam róla úgyhogy úgy gondoltam hogy azért ennyivel tartozom és tetszik a szakma is."

A szakács, pincér, cukrász tanulók közül mintegy 60-80 diák minden évben a horvátországi Lanterna szállodáiban tölthetik 3 hetes szakmai gyakorlatukat. Módjuk van a fogásokat élesben gyakorolni, valamint megismerik a horvát konyha sajátosságait és marad idő a pihenésre is..

A kereskedelmi szakmák iránt érdeklődők a Területi Integrált Szakképző Központ modern kabineteiben tanulhatják meg a szakma fogásait az élelmiszer és vegyi áru, a ruházati, valamint a műszaki cikk eladó pályát választók. Betekintést kapnak egyebek mellett a legmodernebb pénztári eszközök használatába, jól felszerelt tanüzletben ismerkedhetnek meg az eladással. A ruházati eladók egy valós méteráru boltban tanulnak meg mindent, amit aztán a kereskedelemben elvárnak tőlük. A műszaki cikk eladók a háztartási kisgépektől kezdve, a mosógépen át a gáztűzhelyig minden fontosabb eszközzel találkoznak tanulmányaik során. Az iskola pedagógusai azt vallják, minden gyerekben van érték, mindenkivel érdemes foglalkozni. A padokban ülve valóban az életre készülhetnek fel a tanulók.

"A kereskedelmi és vendéglátóipari képzéseink a legnépszerűbb képzések közé tartoznak. Tudom, hogy ezek nagyon nagyon szép szakképesítések és talán azért is választják nagyon sokan, mert úgy gondolják, hogy ezekkel a szakképesítésekkel akár itthon, akár külföldön könnyebb az elhelyezkedés. A kereskedelem-marketing, illetve vendéglátás-idegenforgalom szakirányú szakközépiskolai osztályainkban 4 év alatt a hagyományos közismereti tantárgyak mellett betekintést kapnak tanulóink mind az elméleti, mind a gyakorlati órákon a kereskedelembe, illetve a vendéglátásba" - mondta el az iskola igazgatója, Csiba Ágota.

Érettségizetteknek 2 éves képzésben a vendéglős, a kereskedő, valamint a logisztikai ügyintéző szakmákat ajánlja az iskola. A tanóráékat követően mindenki talál az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot a szakkörökben, az iskolai újságnál, vagy az irodalmi színpadosok foglalkozásain. Az iskola várja az oktatott szakmák iránt érdeklődő pályaválasztókat, bízva abban, hogy a jelentkezők öregbítik a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzőiskola hírnevét.

Címkék: gimnázium, pályaválasztás, szakközép, 2012, iskola, kultúra