Az egészségügyi iskola diákjai nem csak a televízióból ismerik a vészhelyzetet. Országosan egyedülálló eszközökkel próbálják az éles helyzeteket megoldani a tanulók. Ehhez az előző tanévben 72 millió forint értékben kapott modern egészségügyi és informatikai eszközöket az intézmény.

Az idei tanévtől az olasz kollégák rutintját is elleshetik a tanulók. A Leonardo-program keretein belül 5 szociális gondozó és 7 ápoló utazhat ki, és tölthet el egy öthetes gyakorlatot Olaszországban. Így az itt tanuló diákok nemzetközi tudást is szerzhetnek a piacképes mellé. Szakértelmükön egy élet múlhat!

Az iskola hármas képzési szerkezettel rendelkezik. A szakközépiskolai képzésben 4 év alatt szereznek a tanulók érettségit - utána mehetnek főiskolára, ill. szakmát tanulhatnak.

- A szakiskolai képzés a következő tanévtől meg fog változni. Nem 2 plusz 2-es képzésünk lesz, hanem előrehozott szakiskolai képzés, ami azt jelenti, hogy három év alatt fognak a tanulók szociális gondozói- és ápoló szakmai bizonyítványt kapni. Az érettségi utáni szakképzésben pedig ápolói, ill. csecsemő- és gyermekápoló szakmai végzettséget szerezhetnek a tanulóink - mondta a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola igazgatónője, Veiger Katalin.

Az utóbbi csecsemő- és gyermekápoló szak a kaposvári kórház kérésére indult.

Vajna Irén szakoktató elmondta: nagyon fontos, hogy biztonságosan megtanulják megfogni az újszülötteket, hiszen akkor, amikor bekerülnek az osztályra és a kiszolgáltatott újszülött ott lesz a kezük között - Ők felelnek azért, hogy le ne csússzon, ki ne essen a kezük közül.  

Épp ezért az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az egészségügyben nélkülözhetetlen kézügyesség fejlesztésére, továbbá az egészségnevelésre is. Ezeken túl a korszerű informatika- és nyelvórákon a diákok olyan modern kori vívmányokat is használnak, mint amilyen az internet vagy az interaktív tábla. A legtehetségesebbek pedig kiérdemelhetik a Héder díjat is - mellyel immár 4. éve az iskola hátrányos helyzetű, de szakmailag legkiválóbb szakképzősét jutalmazzák.

Törökné Markovits Katalin a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola igazgató-helyettese hozzátette: szakmai tudás szempontjából minden tanulójuknak maximális lehetősége van elhelyezkezdni akár a Kaposi Mór Oktató Kórházban, illetve az országhatáron belül, vagy kívül bármelyik egészségügyi intézményben.

Az 1948-ban alakult intézmény fennállása óta több ezer olyan szakembert képzett, akik az egészségügy minden területén megállták a helyüket. Többen helyezkedtek el az ÁNTSZ-nél, vagy a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Nézze meg a videót!

Címkék: csecsemőgondozó szak, egészségügyi iskola, szakképzés, oktatás, kultúra, Kaposvár