Várhatóan néhány hét múlva, a jövő év első hónapjában költöznek az új helyre a munkatársak, akik a jövőben a város egyik legfrekventáltabb helyszínén, tágas ügyféltérben, jelentősen bővülő felszereltséggel dolgoznak a vendégforgalom fellendítésén.

Az iroda egy, a város központjában álló épület bővítésével és teljes felújításával készült el a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület csaknem 60 millió forintos projektjének részeként. A turisztikai desztinációs menedzsment szervezetfejlesztését célzó pályázat döntően uniós forrásokra támaszkodik, a fejlesztéshez szükséges saját erőt a település önkormányzata biztosítja.

- A fejlesztésnek köszönhetően Balatonföldvár olyan turisztikai információs irodával rendelkezik ezentúl, ahol az ügyfelek minden igényt kielégítő fogadótérben tájékozódhatnak kínálatunkról. Megfelelőek a feltételek a partnerek fogadására, sőt terveink között szerepel az irodában egy helyi termékeket bemutató sarok, ajándékokat kínáló, shop-szerű rész kialakítása is – számolt be a Kapospontnak a kistérségi turisztikai egyesület titkára, Nagyné Horváth Klára irodavezető. Elmondása szerint a beruházás számos problémát orvosol, hiszen mostanáig egy pavilonban, ablakon keresztül tájékozódhattak szezonban az ügyfelek, s a hatékonyságot csökkentette, hogy főidényben különböző helyszínekre kényszerült az ügyfélforgalom és a háttérmunka.

A projektgazda Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke, Fekete Tamás szerint fontos kiemelni, hogy terveik megvalósulásához a turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) teremtett biztos alapokat. Az alelnök úgy véli, a TDM nem csodafegyver, ellenben egy olyan, Nyugat-Európában jól bevált példa, mely többszörösen bizonyította, hogy alkalmas egy turisztikai régió sikeres működtetésére. Az elvek lényege, hogy a modell több lábon áll, melyben az alulról szerveződő civil folyamatokban rejlő erőt az önkormányzati és a kormányzati szerepvállalás erősíti tovább.

- A Balaton jelenlegi helyzete mindenki számára világos, a turisztikai bevételek radikálisan csökkentek az elmúlt tíz évben – emlékeztetett Fekete Tamás alelnök, aki szerint csak
összefogva, konszenzust keresve lehet visszafordítani a folyamatot, ennek pedig a kistérségi turisztikai szerveződéseken túl immár a balatoni regionális TDM Szövetség is alapja lehet.



Címkék: iorda, balatonföldvár, porjekt, új, turizmus, kultúra